Article image

Filmtips: Bli med på roadtrip!

Her finner du åtte spennende filmer som alle foregår på veien.

 

Verdens sprøeste bilrace (1981)

Et stjernespekket skuespillerensemble deltar i et vilt race tvers over hele USA. Inspirert av virkelighetens outlaw-rally som gikk av stabelen i 1979 stilles de ulike racingparene mot hverandre i et dødsløp der alt er tillatt. Blant de eksentriske deltakerne finner vi Burt Reynolds, Roger More, Jackie Chan og Dean Martin.

  • IMDb-score: 6,2

 

Underveis (1976)

En omreisende mekaniker for filmprosjektorer jobber i Vest-Tyskland langs den øst-tyske grensen og besøker utslitte teatre. Han møter en deprimert ung mann hvis ekteskap nettopp har gått i stykker, og de to bestemmer seg for å reise sammen. En klassiker fra Wim Wenders!

  • IMDb-score: 7,7

 

Burn Burn Burn (2016)

Road trip med med et varmt hjerte og mange opplevelser!

Dan er død. Han ble bare 29 år. Alex og Seph elsket ham som en bror. Han har et siste ønske til de to - at de skal spre asken hans over store deler av Storbritannia. Han har laget en video med instruksjoner om hvordan dette skal gjøres. London, Stonehenge, Cardiff, York, Ben Lomond: Road trip! Seph og Alex legger ut på tur med Dan trygt plassert i en tupperwareboks i hanskerommet.

  • IMDb-score: 6,8

 

Børning (2014)

The Fast & The Funniest! Fest setebeltet og bli med på tidenes råeste billøp fra Oslo til Nordkapp, med Anders Baasmo Christiansen, Jenny Skavlan, Otto Jespersen og Sven Nordin.

Roy (Anders Baasmo Christiansen) er en bilgal mann godt inne i 30-årene. Roys erkefiende TT utfordrer til et ”illegalt street race” til Sinsen. Roy er med, men bare hvis løpet går fra Oslo til Nordkapp. Det som i utgangspunktet skulle være et veddemål, mann mot mann, blir til et vanvittig billøp, med 26 fete biler til start.

Det er bare to regler: Regel 1: Første bil til Nordkapp har vunnet. Regel 2: Det er ingen andre regler.

  • IMDb-score: 6,1

Se også Børning 2 og Børning 3 på Filmoteket.

 

Wanda (1970)

Wanda føler seg forbigått. Livet som hjemmeværende flerbarnsmor ble ikke slik hun hadde tenkt. Hun lengter etter noe mer, og kanskje fremfor alt noe eget. Wanda forlater alt for å kunne leve et fritt liv, men det er ikke lett å skape noe ut av ingenting.

Wanda er Barbara Lodens indieklassiker som dekonstruerer den amerikanske drømmen i en roadmovie som var forut for sin tid og har blitt hyllet verden over og inspirert filmskapere gjennom et halvt århundre.

  • IMDb-score: 7,1

 

This Must Be the Place (2011)

Cheyenne (Sean Penn) er en tidligere rockestjerne som i en alder av 50 år fortsatt kler og sminker seg slik han gjorde da han var på høyden av karrieren. Han bor behagelig i Dublin og lever av royalties.
Han har ikke hatt kontakt med familien på 30 år, men da faren er i ferd med å dø reiser han til New York i håp om å bli forsonet med ham i hans siste timer. Dessverre kommer han for sent. Faren satt i Auschwitz under annen verdenskrig. Det er først nå, etter farens død, at han forstår det virkelige omfanget av hans fangenskap der. 

Cheyenne betemmer seg for finne sin fars forfølger, en ex-nazist og krigsforbryter og legger ut på en roadtrip, i sitt eget tempo, gjennom USA.

  • IMDb-score: 6,7

 

Taxi Teheran (2015)

Regimekritikeren Jafar Panahi vant den prestisjetunge prisen på den 65. Berlinalen for filmen «Taxi Teheran», som gir seerne et inngående blikk på livet i Iran, sett fra innsiden av en drosje. Panahi ble i 2010 ilagt forbud mot å lage film, og han har ikke lov til å forlate hjemlandet.

– Han har laget et kjærlighetsbrev til filmkunsten. Filmen hans er fylt av hans kjærlighet for kunsten, for samfunnet, for landet og for publikum, sa juryleder Darren Aronofsky under tildelingen.

Alvoret er balansert med en lett tone når Panahi selv tar rollen som drosjesjåfør i Teherans gater. Regissøren bak rattet utveksler historier med et bredt utvalg passasjerer i den iranske hovedstaden. Til byens hektiske summing kjører han gatelangs på leting etter den gode historien. Filmen fletter elegant sammen politikk, realisme og filmreferanser.

  • IMDb-score: 7,3

 

Africa United (2010)

Africa United er et livsbejaende og fartsfylt eventyr, som sammenlignes med Oscar-vinneren Slumdog Millionaire, der en gjeng ungdommer legger ut på en reise gjennom flere afrikanske land for å være til stede under åpningsseremonien av Fotball-VM i Sør-Afrika.

Fotballtalentet Fabrice fra Rwanda, har bestemt seg for å dra til et sted i nærheten hvor man skal ha en uttagning til et ungdomslag som skal få spille på åpningsseremonien i Sør-Afrika. Sammen med bestekompisen Dudu og hans søster Beatrice gir de seg i vei. Men på grunn av noen misforståelser på veien viser det seg at de har dratt i feil retning. Men skam på den som gir seg.

For åpningsseremonien planlegger de å delta på uansett og vender nesten mot Sør-Afrika istedet - en reise på 4828 km gjennom konflikfylte afrikanske land. På veien treffer de barnesoldaten Foreman George og tenåringsprostituerte Celeste og sammen overvinner de hinder etter hinder for å komme seg til Soccer City!

  • IMDb-score: 6,5

 

God film! 

 

Published: 12/09/2023   Last updated: 12/09/2023