Article image

Movies of the week // Week 42

Den siste uka har vi publisert mange gode filmer, spesielt mange klassikere og kule dokumentarer.

 

Klassikere:

Kwaidan

”Kwaidan” betyr ”spøkelseshistorie” på japansk, og viser til innholdet i denne klassiske skrekkantologien fra Kobayashi.

Filmen beskrives av den legendariske filmkritikeren Roger Ebert som ”en samling spøkelseshistorier som er blant de vakreste filmene jeg har sett”.

Den vant juryprisen i Cannes og var Oscar-nominert for beste utenlandske film.

 

The General

Johnnie Gray er en sørstatsmann som har sitt livs to store kjærligheter: Annabelle Lee og lokomotivet hans, The General. Annabelle og hennes rike familie anser Johnnie som en skuffelse når han ikke får vervet seg til borgerkrigen, men når hans kjære tog blir kapret av nordstatsspioner og Annabelle blir tatt som gissel,  får han sjansen til å vise hva han er god for. Det er Johnnie som blir nødt til å redde sine to elskede.

Vil du se mer av Buster Keaton? Vi har også klassikeren "Steamboat Bill, Jr."

Du kan også  ta en titt på dokumentaren om hans liv: "The Great Buster", regissert av Peter Bogdanovich, som vi også har i katalogen. 

 

To menn og en kvinne (Jules & Jim)

Jules og Jim er bestevenner, og tilsynelatende kan ingenting skille dem ad. Så gjør Catherine entré i livene deres, og ingenting vil lenger forbli som det var. 

To menn og en kvinne (Jules & Jim) er François Truffauts anerkjente klassiker fra den nye franske bølgen, et romantisk trekantdrama.

Vil du se mer Truffaut? Vi har også klassikeren Stolen Kisses.

 

Monsieur Verdoux

Charlie Chaplin som ond? What! 

Etter å ha blitt oppsagt fra jobben som bankkasserer, bestemmer Henri Verdoux seg for å mestre ekteskapssvindelens kunst, men med et høyst særegent motiv. Med slue løgner om identiteten sin lokker han til seg kvinner med løfte om rikdom og lykkelige ekteskap, mens hans mål med forholdene er å drepe ofrene sine.

Inspirert av den franske seriemorderen Henri  Henri Désiré Landru lagde Chaplin denne mørke komedien i kjølvannet av andre verdenskrig. Det skulle vise seg å være en feil, ettersom publikum ofte unngikk mørke filmer på denne tiden. Skjønt i ettertid betraktes Monsieur Verdoux som et bevis på Chaplins mangfold, og som en milepæl blant mørke komedier.

Se flere Chaplin-filmer her!

 

Vil du se flere av klassikerne vi har på Filmoteket? Da er det bare å trykke her! 

 

Dokumentarer:

The Booksellers

Velkommen inn i den fortryllende verdenen til magien til gamle bøker. The Booksellers skildrer drømmende antikvarier og eksentriske bokhandlere som tar oss med på en reise gjennom hyller med sjeldne, historiske skatter. Med sin essens i å bevare vår fortid og sikre fremtiden for de fysiske bøkene, og et våkent øye på jakt etter sjeldenheter og skatter.

Fra samlingen og handelsmannens lidenskap kjenner ingen grenser fra Da Vincis notatbok Codex Leicester - verdens dyreste bok - til tidlig hip-hop-tekst.

The Booksellers er en kritikerrost hyllest til historiens fremste fortellemedium, og et innblikk i det som kommer.

 

White Riot

På 1970-tallet har nynazismen tatt tak i Storbritannia. Det høyreekstreme partiet National Front er på vei oppover. Forfølgelsen av mennesker med feil hudfarge er et faktum.

På den andre siden var Red Saunders, rockfotografen som ble grunnleggeren av Rock Against Racism - grasrotbevegelsen som gjennom sin aktivisme og samlende kraft brøt spiralen av økende rasistisk vold.

White Riot forteller Reds egen historie om den enorme innflytelsen bevegelsen hadde, med mange strålende opptredener fra band som The Clash og Sham 69 oppdaget fra arkivene. Historien om RAR minner oss om menneskets kraft og at gatene tilhører alle.

 

Martin Margiela: In His Own Words

Martin Margiela er moteverdenens svar på Banksy. Avvikende og hemmelighetsfull, en gåte. Han er også motedesigneren hvis revolusjonerende kreasjoner revolusjonerte hele moteindustrien, mens ingen visste hvem han var.

Martin Margiela: In His Own Words, for første gang, tilbys et eksklusivt innblikk i det legendariske motehuset, der den mytiske mannen selv deler design, notater og personlige gjenstander som hjelper oss å forstå ham bedre enn noen gang før.

 

What She Said: The Art of Pauline Kael

Mellom 60- og 90-tallet skrev Pauline Kael filmanmeldelser som ingen andre. Kontroversiell og innflytelsesrik, hun var en pioner innen sitt felt.

What She Said er et unikt, personlig portrett basert på hennes egne tekster, samt intervjuer med de største regissørene: Quentin Tarantino, Ridley Scott, Francis Ford Coppola, David O. Russell og mange flere.

 

We Intend to Cause Havoc

Emmanuel "Jagari" Chanda var frontfigur for Zambias mest populære rockeband på 70-tallet, Witch. I dag jobber 60 år gamle Jagari med gruvedrift av juveler i Zambia i håp om å gjøre et stort sprut.

I We Intend To Cause Havoc blir Jagaris livshistorie fortalt: fra forsanger i et psykedelisk zamrockband med oppsiktsvekkende konserter og ville fans, til i dag når han i tillegg til jakten på perler bestemmer seg for å begynne å turnere igjen.

 

The Quiet One

En av historiens mest ydmyke rockere?

Bak hvert suksessfullt rockeband er en oversett bassist. Bill Wyman var med å grunnlegge The Rolling Stones, som han senere spilte i over tre tiår. Men historien om ham begynner tidligere.

The Quiet One forteller historien om en skjult perle blant rockestjerner, som vokser opp i etterkrigstidens arbeiderklasse, men gjennom den kulturelle revolusjonen på 60-tallet blir foreviget i musikkhistorien.

 

Spaceship Earth

Den spektakulære historien om Biosphere 2, det enorme laboratoriet hvor det i 1991 ble laget en selvforsynt kopi av jordens økosystem. Virkeligheten overgår poesien når åtte dristige visjonærer påtar seg å leve i denne isolasjonen i to år.

Filmen hadde premiere på Sundance Film Festival tidligere i 2020 og har blitt hyllet av kritikere som en uunnværlig opplevelse.

 

Se alle nypubliserte filmer her!

 

 

Published: 15/10/2020   Last updated: 15/10/2020