Disse dokumentarene bør du se på Filmoteket
På Filmoteket har vi et bredt utvalg av dokumentarer som handler om det meste mellom himmel og jord. Vet du ikke hvor du skal begynne? Her har vi samlet en liste med noen av våre favoritter.
Velkommen inn i den fortryllende verdenen til magien til gamle bøker. Bokhandlerne skildrer drømmende antikvarier og eksentriske bokhandlere som tar oss med på en reise gjennom hyller med sjeldne, historiske skatter. Med sin essens i å bevare vår fortid og sikre fremtiden for de fysiske bøkene, og et våkent øye på jakt etter sjeldenheter og skatter.
Fra samlingen og handelsmannens lidenskap kjenner ingen grenser fra Da Vincis notatbok Codex Leicester - verdens dyreste bok - til tidlig hip-hop-tekst.
The Booksellers er en kritikerrost hyllest til historiens fremste fortellemedium, og et innblikk i det som kommer.
“We all get dressed for Bill", - Anna Wintour, Vogue.
Denne dokumentarfilmen handler om den ekstraordinære motefotografen fra New York Times: Bill Cunningham. I flere tiår fotograferte og dokumenterte han motetrender og stil hos både kjendiser og ”downtown” eksentrikere.
Men han var langt fra det man forventer at en av verdens fremste motefotografer skal være. I blåjakka si syklet han smilende rundt på Manhattan og tok bilder. Det kunne fort skje at han ikke kom inn på motevisninger, nettopp fordi han ga intnrykk av å være alt annet enn en motefotograf i en ellers kald bransje.
Du skal lete lenge for å finne en mer koselig dokumentar.
Over til noe helt annet, nemlig satanisme!
Den amerikanske organisasjonen og religiøse gruppen Satanic Temple ble stiftet i 2013, og har siden den gang vokst i både popularitet og innflytelse verden rundt. For dens tilhengere representerer ikke djevelen ondskap, men opprør mot etablissement og fri tenkning. Å tilbe er å organisere og delta i politiske protester rundt om i verden.
Du vil nok få et ganske nytt syn på hva satanisme egentlig er, etter å ha sett denne dokumentaren. Den er tankevekkende, morsom og absurd.
I denne dokumentarfilmen møter vi paret som forlot storbylivet for å forvandle 80 hektar med død mark til fruktbar jord – med blod, svette og tårer, og utelukkende basert på økologisk bærekraftige teknikker og med biologisk mangfold i høysetet. Med så mange ulike vekster og dyr som mulig har de skapt et mikrokosmos i total harmoni. Og tidvis totalt kaos.
Et både dramatisk og gledelig møte med John og Molly, som ga avkall på den urbane hverdagen til fordel for sin egen versjon av en moderne livsstil.
Den 2. oktober 2018 gikk Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi inn på det saudiske konsulatet i Istanbul for å hente vielsesdokumentene sine. Utenfor konsulatet ventet forloveden Hatice Cengiz forgjeves. Han kom aldri ut igjen. Under de påfølgende dagene vendte verden oppmerksomheten mot et komplott iscenesatt av Saudi-Arabias øverste leder, kronprins Mohammed Bin Salman.
The Dissident er Ikaros-regissøren Bryan Fogels hårreisende skildring av et brutalt drap – som også avslører horrible diktaturers taktikker for å få dissidenter over hele verden til å tie, fra cyberangrep til leiedrap.
JR er en 33 år gammel grafittikunstner, og Agnès er er en nesten nitti år gammel filmlegende. I Faces, Places legger de sammen ut på en road trip langs landeveien i Frankrike, i JRs magiske buss, som produserer gedigne trykk fra bilder de tar av folk de treffer på sine vandringer.
Han ser verden gjennom mørke solbriller, hun holder på å bli ufrivillig blind. Begge har likevel skarpe blikk for historiene som ligger gjemt i de mange portrettene de skaper – portretter som stilles ut på vegger i de franske landsbyene de besøker, vegger som også er lerreter med sine egne historier å fortelle. Men denne dokumentaren er mer enn en reise gjennom sjarmerende landsbyer, det er også en reise inn i de to kunstnernes egne liv.
Det er en varm og ektefølt skildring av mennesker som kommer og går, vennskap som skapes og brytes, og av tilfeldige møter som kan prege oss for alltid.
Michael Moore.. Hvor skal man begynne? Er det en ting som er sikkert om den stolte sosialisten, er det at han gang på gang klarer å lage svært underholdende og tankevekkende dokumentarfilmer.
Med både humor og indignasjon utforsker Michael Moore et tabu-spørsmål; Hva er prisen USA faktisk betaler for kjærligheten til kapitalismen? For mange år siden virket denne kjærligheten så uskyldig. Men i dag ser den amerikanske drømmen mer ut som et mareritt. Familier betaler prisen i jobbsammenheng, hjemme og med oppsparte sparepenger.
Moore tar oss med til vanlige mennesker, hvis liv har blitt snudd på hodet. Og han leter etter forklaringene i Washington DC og andre steder. Det han finner er de alt for kjente symptomene på et kjærlighetsforhold på avveie!
På Filmoteket kan du også se Fahrenheit 11/9, som handler om hvordan Trump kom til makten.
Det er virkelig ikke rart at denne dokumentaren mottok en Oscar-statuett for "beste dokumentar" i 2013, for makan til overraskende og utrolig historie!
Searching for Sugar Man forteller den utrolige historien om Rodriguez, mannen som kunne ha blitt 70-tallets største musikkikon, men som ble glemt.
Etter å ha blitt oppdaget i en bar på slutten av 60-tallet av to kjente produsenter som ble fengslet av hans sjelfulle melodier og vakre tekster, spilte han inn et album som man trodde ville etablere ham som en av de største musikerne i sin generasjon. Albumet ble en kommersiell fiasko. Rykter gikk om et grusomt selvmord på scenen, og han forsvant inn i glemselen. En bootleg fant derimot etter hvert veien til Sør-Afrika, og i løpet av de neste to tiårene ble han et fenomen der.
Filmen følger historien om to sørafrikanske fans som satte seg fore å finne ut hva som egentlig skjedde med helten sin. Deres etterforskning fører dem til en historie mer ekstraordinær enn noen av de eksisterende mytene.
Som det første afrikanske laget noensinne har Somalia akkurat meldt seg til bandy-VM. De unge spillerne bor riktignok ikke i Somalia. De bor i Borlange i Sverige. Og ingen av dem har noen gang stått på et par skøyter. VM i Sibir begynner om seks måneder. Noen syntes tanken er veldig langt utenfor boksen.
Trevligt folk er en varm og humoristisk pakke med kultur, sport, drømmer og fellesskap.
Liv og Ingmar er kjærlighetshistorien om forholdet mellom den legendariske norske skuespilleren Liv Ullmann og svenskenes egen mesterregissør Ingmar Bergman. Vi får høre Ullmann fortelle om sitt hat- og kjærlighetsforhold til den verdenskjente regissøren, og se hvordan spenningsfeltet dem imellom bidro til filmene de lagde sammen. Filmen tar for seg et 42 år- og 12 filmer-langt forhold mellom de to.
Dokumentaren er en hyllest, både hengiven og sann, til to mennesker som opplevde hele spekteret av følelser sammen. De overlevde ekstraordinære tider og ga oss for all ettertid sterke skaperverk, store bevis på deres lidenskap til hverandre både på og utenfor filmlerretet.
Natt og tåke er en svært sterk dokumentar, og regnes fremdeles som en av de viktigste filmene om Holocaust. Dette til tross for at den er bare 32 minutter lang.
Filmen ble produsert ti år etter andre verdenskrig. Det er en av de første dokumentarene om Holocaust, og gir et forferdelig innblikk i konsentrasjonsleirenes skrekkvelde.
En fantastisk konsertfilm med soul-dronninga Aretha Franklin!
Amazing Grace er Sydney Pollacks enestående dokumentasjon av live-innspillingen av Aretha Franklins bestselgende gospel-plate med samme navn, fra 1972. Opptakene er gjort i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles. Den planlagte filmatiseringen ble aldri ferdigstilt – men nå, nesten 50 år senere, gjøres det unike historiske materialet endelig tilgjengelig for publikum.
Amazing Grace er en gave til alle musikkinteresserte. Aretha Franklin leverer en skjellsettende konsert som formidler musikkens unike kraft til å bevege og berøre.
Med Robert Reich som guide, utforsker filmen Inequality for All årsakene til og konsekvensene av de stadig store inntektsforskjellene i Amerika og spør hva dette betyr for nasjonens økonomiske fremtid. I filmen stilles vi overfor et fundamentalt spørsmål: hva er et godt samfunn, og hvilken rolle spiller den stadig større forskjellen mellom fattig og rik for forverringen av Amerikas økonomiske helse?
Er du en av dem som lengter etter mer Michael Moore og som likte Thomas Seltzers UXA? Da er dette en dokumentar som vil passe deg perfekt.
Honeyland skildrer en virkelighet som ligger så langt fra vår egen at det er vanskelig å tro at den er en del av vårt kontinent.
I denne forbløffende dokumentaren møter vi Hatidze, en enslig middelaldrende kvinne som bor sammen med sin blinde mor i en liten hytte på den makedonske landsbygden, og lever av å samle og selge honning. Når kamera følger Hatidze på halsbrekkende tokt langs bratte fjellskrenter og inn i store svermer av bier – uten beskyttelse eller et snev av frykt – er det både filmatisk spenning og dokumentarisme på høyt nivå.
Hatidzes arbeidsmetoder bygger på eldgammel kunnskap og håndverk, og hviler på en nedarvet forståelse av viktigheten av økologisk balanse. Når hennes nye nabo Hussein bestemmer seg for å starte med birøkting, er det derimot i langt mer kapitalistisk ånd – og med katastrofale resultater.
Publisert: 10.03.2021 Sist oppdatert: 10.03.2021