Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 21

En kraftfull skildring av urettferdighet, sosial ulikhet og konsekvensene av et klassedelt samfunn.

I disse dager pågår filmfestivalen i Cannes (17.-28. mai), som har vært avholdt i den populære feriebyen helt siden 1946 (med noen unntak). 

Vi har derfor valgt ut en tidligere vinner fra den prestisjefylte festivalen som ukas fredagsfilm. 
 

Ukas fredagsfilm: De elendige

De elendige er et engasjerende og intenst drama hvor handlingen er satt til Montfermeil, en drabantby utenfor Paris hvor deler av Victor Hugos roman "Les Misérables" fra 1862 også utspilte seg. Selv om filmen ikke er basert på boka med samme navn, går tematikken ut på mye av det samme- i lys av nåtidens utfordringer. 

I dag er avstanden til eliten og raseriet i folket skremmende likt. Drabantbyen eksploderer når en politienhet alvorlig skader en ung gutt under en pågripelse, hvor hendelsen blir fanget på video av en av nabolagets ungdommer.

En opprivende og kraftfull skildring av urettferdighet, sosial ulikhet og konsekvensene av et klassedelt samfunn.

  • IMDb-score: 7,6
  • Rotten Tomatoes Tomatometer: 88 %

 

Mottakelse

I 2019 vant De elendige juryprisen i Cannes (delt med filmen Bacurau). Filmen ble også nominert til Gullkameraet- og selveste Gullpalmen, men måtte se seg slått av koreanske Parasitt.

I år sitter faktisk filmens regissør Ladj Ly i Cannes-juryen sammen med norske Joachim Trier, som selv fikk en Gullpalme-nominasjon for Verdens verste menneske i fjor (en film du for øvrig kan se på Filmoteket fra november senere i år). 

De elendige var også Frankrikes Oscar-kandidat for årets internasjonale film i 2020, men ble igjen slått av storeslem Parasitt.

 

Du ser filmen her! 

 

Published: 23/05/2022   Last updated: 23/05/2022