Article image

Movies of the week // Week 39

Disse filmene anbefaler vi denne uka.

 

Wild Rose

Rose-Lynn Harlan har en frynsete fortid og en fabelaktig stemme. Selv om hun er født og oppvokst i Glasgow, har hun alltid identifisert seg med de amerikanske countrystjernene og brenner for den upolerte countrymusikken i USA, som består av «tre akkorder og sannheten om livet».

Hennes store drøm er å flytte til Nashville og få sitt store gjennombrudd blant likesinnede, men drømmen virker fjern når man bor i Skottland, er alenemamma til to små og arbeider som hushjelp. Ved hjelp av sjefen hennes, som får i stand et møte med en legendarisk BBC-radiovert, og noen harde verbale sannheter fra moren, Marion (Julie Walters), innser Rose at veien til egen lykke kanskje er kortere enn hun tror.

Rose spilles av stortalentet Jessie Buckley, som har begeistret publikum og anmeldere over hele verden med sin autentisitet og nydelige sangstemme. Wild Rose er en original og oppløftende film om familie, livsdrømmer og musikk som kommer rett fra hjertet.

 

Taken

En moderne action-klassiker med Liam Neeson i hovedrollen. 

Den tidligere CIA-agenten Bryan Mills får sitt livs sjokk da han på telefon-kontakt med sin 17 år gamle datter Kim, som er på ferie med en venninne i Paris, får høre at noen har brutt seg inn på deres hotellrom. Jentene er i ferd med å bli kidnappet mens Bryan befinner seg helt hjelpesløs på et annet kontinent.

Bryan setter inn hele sitt arsenal av effektive og dødelige ferdigheter og tar opp kampen for å finne Kim og hennes venninne. Kidnapperne skal straffes og han regner med å ha 96 timer på å finne dem før de vil være borte for all tid. Et ubønnhørlig kappløp med tiden er i gang, og det finnes ikke rom for nåde.

Ps: Vi har også Taken 2 og Taken 3 på Filmoteket.

 

1: Life on the Limit

En actionfylt  dokumentar som viser glamour,  fart, spenning og den iboende faren bak et Formul 1 Grand Prix løp. (Ps: god underholdning også for deg som ikke finner Formel 1 interessant!)

Filmen beskriver Formel 1’s reise fra sin relativt spede begynnelse i etterkrigstidens Storbritannia  til de utrolige hendelsene i 1976-sesongen (nylig vist i suksessfilmen Rush) samt Formels 1 superstjerne Ayrton Sennas alt for tidlige død.

Filmen viser en verden hvor førerne var som rockestjerner og hvor sikkerheten definitivt ikke satt i førersetet.

Historien blir fortalt av Michael Fassbender.

 

Death at a Funeral

For de fleste er begravelser bare noe man ønsker å få overstått, og hvis det var opp til Daniel ville han hoppet over dagen hvor hans far skulle gravlegges. Hvordan skal han klare å skrive et minneord som vil leve opp til det som hans suksessfulle forfatterbror har skrevet til tidligere familiebegravelser? Og hvordan skal han klare å dekke alle kostnadene til begravelsen, han som knapt klarer å brødfø seg selv og familien?

Når slekten samles på det prektige landstedet blir problemene flere. Kjæresten til kusinen Martha har kommet i skade å svelge et narkotisk stoff i stedet for beroligende medisin, og påstår hardnakket at det er liv i kisten! Og midt i det hele dukker en ukjent mann opp og truer med å avsløre den skandaløse sannheten om den avdøde. Nå er det opp til de to brødrene å gjennomføre begravelsen med en viss verdighet og samtidig sikre at farens hemmelighet følger med i graven.

 

Buena Vista Social Club - Adios

En rørende dokumentar som tar en siste avskjed med de resterende medlemmene av The Buena Vista Social Club.

Bandet er oppkalt etter den berømte musikklubben i Havanna som ble stengt på 1940-tallet, og siden 1997 har de erobret både hjerter og dansegulv med vibrerende cubanske toner. En slik suksesshistorie blir det selvsagt film av og i 1999 kom den tyske regissøren Wim Wenders med filmen Buena Vista Social Club, som ble nominert til Oscar for beste dokumentar i 2000.

18 år etter den legendariske dokumentaren kommer oppfølgeren Buena Social Vista Club - Adios, regissert av Waste Land-regissøren Lucy Walker. I denne dokumentaren får vi et gjensyn med de resterende medlemmene i bandet og følger dem på en siste turne der de snakker om opp- og nedturene de har opplevd, og det enorme avtrykket bandet har i den cubanske historien.

Dokumentaren ender med en rekke konserter i Havanna på Cuba, og tar farvel med en musikalsk bauta med storslagen musikk, god stemning og en ørliten porsjon melankoli.

 

Colombiana

1992, Colombia. Ni år gamle Cataleya er vitne til at foreldrene blir brutalt drept. Hun klarer såvidt å unnslippe massakren og flykter til USA sammen med sin gangster-onkel Emilio. Femten år senere arbeider hun for ham som leiemorder. Hennes kjennetegn - en tegnet orkidé på brystet til ofrene - er en beskjed til foreldrenes mordere. For Cataleya er fast bestemt på å få hevn, selv om det betyr at hun kan miste alt hun elsker.

Filmen er skrevet av duoen Luc Besson (Taken, Leon og Transporter-filmene) og Robert Mark Kamen (Karate Kid-filmene, Det Femte Element, Bandidas).

 

Se alle nypubliserte filmer her! 

 

Published: 24/09/2020   Last updated: 24/09/2020