Article image

Ukas filmer // Uke 40

Her er seks knallgode filmer du bør se i høstferien.

 

De fleste av ukas filmer er ikke akkurat "blockbustere", og noen kan kanskje virke litt sære for folk flest, men ikke la det være en hindring! Her får du sterke historier fortalt på fantastisk vis. 

Vi oppfordrer deg til å se en av de følgende seks filmene i helga som kommer. 

 

Ida

Anna mistet begge foreldrene under andre verdenskrig og vokser opp i et kloster i Polen. Som ung novise er hun på begynnelsen av 1960-tallet klar til å avlegge klosterløftene, men først må hun oppsøke sin siste gjenlevende slektning, den seksuelt frilynte og frittalende tanten Wanda.

Filmen er i glødende svart-hvitt med utsøkte og nydelige billedkomposisjoner. Regissør Pawel Pawlikowski tar med IDA opp et kontroversielt tema i Polen: Forholdet mellom katolikker og jøder under andre verdenskrig. Den store historien og det helt personlige settes sammen til en poetisk og vakker film om å sette sin tro på prøve.

Filmen vant Oscar for beste fremmedspråklige film i 2015.

  • IMDB-score: 7,4

 

Vivianes kamp

Viviane Amsalem vil skilles. Hun lever i et kjærlighetsløst ekteskap, og som jødisk kvinne er hennes rettigheter begrenset: Hun må ha både ektemannens og en jødisk domstols tillatelse for å få gett, dokumentet som bekrefter at ekteskapet er oppløst. Når mannen hennes setter seg på bakbeina blir hun fanget i et nett av rettslige formaliteter og religiøse regler. 

Vivianes kamp er en provoserende og sterk beretning om retten til å bestemme over sitt eget liv.

  • IMDB-score: 7,7

 

Jordens salt

I over 40 år har den brasilianske fotografen Sebastião Salgado reist rundt i verden og tatt bilder av konflikter, menneskelig lidelse og naturens skjønnhet. Wim Wenders og Salgados sønn Juliano Ribeiro Salgado har laget en vakker og sterk dokumentar om fotograf-legenden Salgado, men mest av alt er det en beretning om vår tid.

Oscar-nominerte Jordens salt har vunnet en rekke priser, blant annet spesialprisen i sideprogrammet Un Certain Regard på Cannes 2014 og publikumsprisen på Tromsø internasjonale filmfestival.

  • IMDB-score: 8,5

 

Korsveien

Maria er 14 år. Familien hennes tilhører en ekstremistisk katolsk menighet. Bibelen tolkes bokstavelig og hun vil gjerne følge prestens strenge formaninger. Maria ønsker å gjøre det rette samtidig som hun prøver å ta avstand fra samfunnets fristelser. Hun slites mellom å være ærlig og å bli godtatt av en streng og dømmende mor. Hun begynner å sammenligne seg med Jesus og hans lidelse og går både fysisk og mentalt langt i sitt forsøk på å følge ham hele veien til Golgata.

Jesu lidelsesvei, Via Dolorosa, er tradisjonelt delt opp i 14 stasjoner som representerer de ulike hendelsene fra Jesus blir dømt til døden til han gravlegges. Korsveien er delt opp i 14 kapitler som tilsvarer disse stasjonene. Hvert scene er én enkelt tagning.

  • IMDB-score: 7,4

 

The Whistleblower

Basert på en sann historie.

Politikvinnen Kathryn Bolkovac (Rachel Weisz) fra Nebraska jobber for et privat, militært selskap i Bosnia med opplæring av det lokale politiet. I dette krigsherjede landet ser Kathryn etter hvert skremmende tegn på en grusom undergrunnsindustri som styres av makthavere innenfor hennes eget selskap.

Etter å ha kommet i kontakt med en kvinne som har rømt fra en menneskesmugler som selger slaver til sexindustrien i området, oppdager hun omfanget av industrien i årene etter krigen. Mens hun samler inn bevis for å bringe sannheten for lyset, oppdager hun det hun minst hadde forventet. 

  • IMDB-score: 7,1

 

Silver Linings Playbook

Livet går ikke alltid etter planen. Pat Solatano har mistet alt – huset, jobben og kona. Etter å ha tilbragt åtte måneder på en institusjon flytter han inn hos mor og far igjen. Pat er fast bestemt på å gjenoppbygge livet sitt, være positiv og gjenforenes med sin kone, til tross for et vanskelig brudd.

Derfor kompliseres situasjonen ytterligere da Pat møter Tiffany, en mystisk jente med sine egne problemer. Tiffany tilbyr seg å hjelpe Pat å finne tilbake til kona, men bare hvis han vil gjøre noe veldig viktig for henne i retur. Og etter hvert som begge jobber hardt for å holde det de har lovet knyttes det et bånd mellom dem. Snart tør de begge håpe på en lysere tilværelse.

Jennifer Lawrence vant en Oscar for rollen som Tiffany.

  • IMDB-score: 7,7

 

Se alle nypubliserte filmer her! 

 

Publisert: 01.10.2020   Sist oppdatert: 01.10.2020