Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 48

En magisk reise gjennom Tysklands krigsherjede fortid, belønnet med Palme d'Or og Oscar. En tidløs klassiker!

Denne ukas fredagsfilm regnes som en av de mest kjente og betydningsfulle filmene fra Tyskland gjennom tidene. Den har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse og har blitt hyllet for sin kunstneriske kvalitet, dybde i fortellingen og evne til å utforske komplekse temaer.

Ukas fredagsfilm: Blikktrommen (1979)

Volker Schlöndorffs Oscar-vinnende mesterverk blir relansert i nyrestaurert versjon, så det nå framstår vakrere enn noen gang på det store lerretet.

Blikktrommen blir fortalt fra Oskar Metzeraths synspunkt. Han vokser opp i den krigstruede og etter hvert sønderbombede byen Danzig / Gdansk. Når han får en blikktromme i gave til treårsdagen sin nekter han å bli større, selv når han blir eldre - som en protest mot verden rundt ham. Når han senere opplever fremveksten av nazismen, slår han på trommen og utstøter glassknusende skrik når han føler seg utfordret.

Filmen er bildemessig en overrumplende og sjokkerende blanding av rå krigsskildringer og surrealistiske elementer, med utspring i et barns fantasi.
 

Mottakelse

Filmen vant Palme d'Or ved Cannes Film Festival i 1979 og mottok også Oscar for beste fremmedspråklige film samme år.

Mottakelsen av filmen bidro sterkt til å etablere Blikktrommen som en av de mest betydningsfulle tyske filmene og en av de mest minneverdige filmene på verdensbasis. Suksessen i både festivaler og prisutdelinger, i tillegg til langvarig kritisk anerkjennelse, har gjort filmen til en klassiker som stadig blir studert og verdsatt innen filmverdenen.

  • IMDb-score: 7,5


Se filmen her!

 

Publisert: 28.11.2023   Sist oppdatert: 28.11.2023