Article image

Filmtips: Barnebokdagen 2024

Gode filmer basert på barnebøker

Siden 1967 har den internasjonale barnebokdagen blitt markert hvert år 2. april. Dagen ble valgt som en hyllest til H. C. Andersen, og har som formål å feire barnelitteratur. Vi markerer dagen med noen spennende filmer basert på kjente og mindre kjente barnebøker.

 

Å vokse opp

De tøffeste gutta, skrevet av prisbelønte Arne Svingen, forteller historien om Modulf. For å holde ut mobbing lager han seg en historie om at han er en slags superhelt. Men Modulfs verden endres i møte med sin nye nabo, Lise.

 

The Secret Garden er en britisk favoritt som handler om en foreldreløs jente som kommer for å bo hos sin onkel. Der oppdager og utforsker hun flere av herregårdens mørke og magiske hemmeligheter.  

 

Den første forelskelsen

Mange som vokste opp på 80-tallet vil gjenkjenne tittelen Jørgen + Anne = sant. Boken er skrevet av Vigdis Hjort og publisert i 1984, mens filmen med samme navn kom i 2011. Historien handler om Anne Lunde og den nye gutten i klassen, Jørgen Ruge. Og om hvor altoppslukende forelskelse og sjalusi kan være, selv i femte klasse.

 

Japansk klassiker

I nydelig animerte Kiki’s budservice treffer vi heksen Kiki som må lære seg å bli selvstendig ved å jobbe som flyvende bud. Boken er forfatter Eiko Kadonos mest berømte, filmatisert av det prisvinnende animasjonsselskapet Studio Ghibli.

 

For de aller minste anbefaler vi tidløse Albert Åberg, Pippi-filmene og Qvisten Animasjons Dyrene i Hakkebakkeskogen. Disse og flere av Filmotekets gode barnefilmer finner du her.

Published: 03/04/2024   Last updated: 03/04/2024