Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 39

Vinner av hele ni Oscar-statuetter.

 

Fredag 1. oktober er Folkerepublikken Kina sin nasjonaldag, til minne om da Folkerepublikken ble opprettet av Mao Zedong den første oktober i 1949. 

Man kan mene mye om både Mao, Folkerepublikken og generelt Kinas historie, men den jobben skal noen andre få ta.

Vi skal bare benytte anledningen til å reklamere for en fantastisk film som gir et lite innblikk i det kinesiske keiserdømmets fall, som skjedde på begynnelsen av 1900-tallet. 

 

Ukas fredagsfilm: Den siste keiseren

Ukas fredagsfilm forteller historien om Kinas siste keiser, Puyi. Bare tre år gammel blir han keiser i Kina, et land med flere hundre millioner mennesker. Starten på livet hans er preget av luksus og Den forbudte bys urgamle tradisjoner, men Kina er et land i forandring. 

I filmen møter vi Puyi etter han har blitt tatt som krigsfange av Den røde armé, og i fengselet sitter han og ser tilbake på livet sitt. Et liv som har vært preget av Den forbudte bys prakt og velstand, et tumultartet lederskap, og ikke minst den store kinesiske revolusjonen.

 

Vinner av hele ni Oscar-priser

Den siste keiseren var den første utenlandske filmen som fikk tillatelse til å filme inne i Den forbudte by, og den ble belønnet med ni Oscar-priser i 1988, blant annet for beste film, beste regi og beste manus.

Filmen ble meget godt mottatt både av kritikerne og publikum, og den har fått 89 % i score på Rotten Tomatoes. På IMDb har den fått 7,7 i score.

 

God film!

 

Published: 28/09/2021   Last updated: 28/09/2021