Article image

Filmtips: politiske thrillere

Slå deg ned i sofaen med en spennende politisk thriller.

Skrevet av Aslak Eide Bø, filmansvarlig ved Trondheim folkebibliotek.

 

Michael Clayton (2007)

I denne finansthrilleren spiller George Clooney en “fixer” for et stort advokatfirma. Han blir blandet inn i et høyt spill da en forsvarsadvokat får moralske betenkeligheter med å forsvare sin klient, som han vet er skyldig. Tom Wilkinson er god som forsvarsadvokat med dårlig samvittighet, og Tilda Swinton er som vanlig iskald og effektiv som Clooneys motstander.

Michael Clayton (oppkalt etter Clooneys karakter) er intens, men ikke heseblesende, intelligent, og virker foruroligende realistisk. De actionscenene som finnes fungerer, men hovedspenningen ligger i hvorvidt Clayton/Clooney kan manøvrere seg ut av floken med både samvittigheten og livet i behold.

 

Skyggen (2010)

Ewan McGregors karakter, en ukjent forfatter, blir invitert til å fullføre selvbiografien til Adam Lang, en tidligere britisk statsminister i denne meget spennende thrilleren fra Roman Polanski. Lang selv, spilt av Pierce Brosnan og tilsynelatende basert på Tony Blair, er i utgangspunktet ikke særlig interessert, men så begynner skyggeforfatteren å grave for dypt i saker fra hans tid som statsminister...

Polanski skaper en egen trykkende atmosfære på Lang-familiens egen øde øy (en perfekt lokasjon for en thriller!), med Langs enigmatiske kone, spilt av Olivia Williams, som svever rundt. Filmen tar opp aktuelle spørsmål i internasjonal storpolitikk, mer spesifikt det kompliserte vennskapsforholdet mellom USA og England etter angrepet på Irak, men dette er mer som et bakteppe enn hovedtråden. For litteraturinteresserte er det også interessant å få et innblikk i arbeidsprosessen til skyggeforfattere.

 

Maktens menn (2011)

George Clooney igjen, han egner seg ypperlig til denne typen intelligente, dialogbaserte thrillere som ikke undervurderer publikummet sitt.

I The Ides of March, som er filmens originaltittel - datoen i den gamle romerske kalenderen da Julius Caesar ble myrdet - er han både regissør og innehar en av hovedrollene. Filmen er et innblikk i maskineriet rundt amerikansk politikk, med Ryan Gosling som kampanjemedarbeider for Clooneys presidentkandidat, som blir tilbudt en jobb hos motstanderen. Goslings karakter Meyers er idealistisk og ærlig, men det viser seg at både demokratene og republikanerne - og kanskje hans egen sjef? - har skjeletter i skapet.

Maktens menn handler altså om klassiske Hollywood-problemstillinger som idealisme i møte med kynisme, og hvor langt man er villig til å gå for å oppnå sine (politiske) mål, men de presenteres på fengslende og realistisk vis. Clooney er god, Gosling er ok, og med et knippe biroller som inkluderer Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti og Jeffrey Wright kan det ikke gå galt.

 

Muldvarpen (2011)

Svenske Tomas Alfredson gjorde seg bemerket med de svært gode Fyra nyanser av brunt og Låt den rätte komma in, før han fikk prøve seg på denne europeiske samproduksjonen av John Le Carrés spionklassiker fra den kalde krigen.

Bortsett fra yrkestittelen til hovedpersonen er Muldvarpen så langt unna James Bond som en kan komme, og det er egentlig ment som et kompliment. Der Daniel Craigs London er raskt, kaldt metall, går MI6-spionen George Smiley, rundt i en skitten, brungrå by av slitt murstein. Smiley bedriver mer detektivarbeid enn kampsport, men det blir minst like spennende! Og Gary Oldman er både troverdig og karakterfull i rollen som pensjonert spion. Plottet er på grensen til vanskelig å følge, men det henger sammen, og tidsbildet og den paranoide stemningen i filmen er upåklagelig. 

 

God film!

 

Publisert: 04.02.2021   Sist oppdatert: 04.02.2021