Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 13

Se Willem Dafoe i den Oscar-nominerte rollen som Vincent Van Gogh.

Onsdag 30. mars er det 168 år siden den senimpresjonistiske kunstneren Vincent Van Gogh ble født i Zundert, Nederland.  

Den myteomspunnede kunstneren er kanskje mest kjent for å ha malt kunstverk som "Stjernenatt" og "Portrett av Dr. Gachet", men også for å ha skåret av sitt eget øre. 

Ukas fredagsfilm er et kritikerrost biografisk drama fra 2018 hvor vi følger kunstneren i hans siste periode av livet. En periode preget av mye indre uro, mye alkohol og en ikke-eksisterende tro seg selv. Kanskje ikke så rart da de fleste mente han var gal? I denne filmen får du et sårt innblikk i en misforstått kunstners liv. 
 

Ukas fredagsfilm: Van Gogh - At Eternity's Gate

Vi møter mesteren og hans arbeid slik de aldri har vært presentert før. Regissør Julian Schnabel, selv en etablert kunstner, har skapt en film preget av nerven som karakteriserer van Goghs malerier. Det er historien om en kunstner som må betale en høy pris for å utfordre samfunnets normer, og vi kommer tett innpå kunstneren i hans mest produktive periode. I områdene rundt Arles i Frankrike skaper han malerier med sterke penselstrøk og intense farger.

Einstøingen Vincent føler seg kun vel i selskap kunstnervennen Gauguin (Oscar Isaac) og hans elskede eldre bror Theo (Rupert Friend). De fleste mener at kunsten hans er forrykt, og etter å ha gitt sitt avkuttede øre til en kvinnelig bekjent, avskriver landsbyboerne kunstneren selv som gal også. Vincent ender på en institusjon hvor en prest (Mads Mikkelsen) hjelper ham til en slags innsikt om hvorfor han er misforstått - kanskje maler han for folk som ikke er født ennå?

Mottakelse

Willem Dafoe ble tildelt skuespillerpris en Volpi Cup under Venezia Filmfestival for rollen som van Gogh, og har også blitt nominert til en rekke filmpriser, inkludert en Oscar og en Golden Globe. 

I Norge triller anmelderne primært en femmer på terningen for Van Gogh - At Eternity's Gate.

  • IMDb-score: 7,0
     

Du ser den her!

 

Published: 29/03/2022   Last updated: 29/03/2022