Article image

Filmtips: Spennende politikk

Knallgode, nervepirrende filmer med store stjerner i rollene.


 

Official Secrets

Basert på den rystende, sanne historien om Katharine Gun (Keira Knightley), en britisk etterretningsspesialist som driver rutinemessig håndtering av fortrolig  informasjon.

En dag i 2003, i oppkjøringen til Irak-krigen, mottar Gun et notat fra NSA med sjokkerende innhold: USA ber Storbritannia om hjelp til å samle kompromitterende informasjon om representantene i FNs sikkerhetsråd for å presse dem til å stemme for en invasjon av Irak. Gun klarer ikke å bare se på at verden blir presset ut i en ulovlig krig, så Gun tar den fortvilte avgjørelsen å trosse sin egen regjering og lekke notatet til pressen.

Så begynner en eksplosiv rekke av hendelser som vil sette hele verden i brann, avsløre en enorm politisk konspirasjon og utsette Gun og familien hennes for truende fare.

 • IMDb-score: 7,3

   

Muldvarpen

Muldvarpen er en mesterlig thriller med Gary Oldman og Oscar-vinner Colin Firth, med handling lagt til den kalde krigens dager.

Under den kalde krigen utsettes en britisk agent for et attentat under et mislykket oppdrag. Som et resultat blir toppagent George Smiley (Oldman) suspendert fra jobben i den britiske etterretningen. Men når det oppstår mistanker om at en spion på høyeste nivå har infiltrert organisasjonen, ber regjeringen Smiley om å ta jobben med å identifisere den skyldige, alt under strengt hemmelige rammer.

Filmen bygger på den verdenskjente britiske forfatteren John le Carrés bok med samme navn.

 • IMDb-score: 7,1
   

The Butler

I tre tiår tjente Cecil Gaines som butler for åtte amerikanske presidenter. Ved å jobbe så nært på og for disse mektige mennene i Det hvite hus, ble han vitne til store, dramatiske endringer i amerikansk historie, og på sitt "usynlige vis" inspirerte han de.

The Butler er basert på en sterk og sann historie som skildrer livet til en butler som hadde en unik orkesterplass til de store endringene i nasjonens historie, fra borgerrettsbevegelsen, Vietnamkrigen, Koreakrigen, Den kalde krigen, Watergate-skandalen, til drapene på Martin Luther King Jr., John F. Kennedy og Robert Kennedy.

Med stjerner som Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Jane Fonda og Robin Williams på rollelisten.

 • IMDb-score: 7,2


Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House

En intens spionthriller om politikkens skyggeside med Liam Neeson i hovedrollen som FBI-agent Mark Felt- mannen som egenhendig felte Nixon og Det Hvite Hus. Under kodenavnet Deep Throat bidro Felt til at journalister fikk tilgang til informasjonen som førte til det vi idag kjenner som Watergate-skandalen.

 • IMDb-score: 6,4


Maktens menn

Maktens menn (The Ides of March) er en historie om sex, ambisjoner, lojalitet, svik og hevn.

I sentrum for det hele står den unge pressetalsmannen Stephen Meyers. Stephen opplever å bli offer i en maktkamp, utspilt i politikkens mørkere kulisser, fylt av foræderiske manipulasjoner og falske forlokkelser.

George Clooney spiller guvernør Morris, presidentkandidat for de amerikanske demokratene. Ryan Gosling spiller hans pressetalsmann Meyers. Paul Giamatti (Sideways) er kampanjeleder for en av Morris sine største motstandere, mens Marisa Tomei er Ida Horowicz, journalisten fra New York Times.

 • IMDb-score: 7,1

 

Fair Game

Valerie Plames posisjon som undercover CIA-agent ble avslørt av Det hvite hus for å sverte hennes ektemann, ambassadør Joseph Wilson. Wilson skrev i 2003 en artikkel i New York Times, der han hevdet at Bushadministrasjonen manipulerte informasjon, for å rettferdiggjøre invasjonen av Irak. Bush-administrasjonen lekket derfor navnet hennes til Robert Novak, som i sin faste spalte i The Washington Post avslørte henne og dermed satte en stopper for hennes karriere.

Filmen bygger på en sann historie og er et gjensyn med den begredelige Bush-epoken, da Det hvite hus løy og manipulerte seg fram til en krig som de ikke hadde noe ønske om å unngå.

 • IMDb-score: 6,8

   

Mannen som reddet Paris

Et historisk drama som skildrer forholdet mellom Dietrich von Choltitz, den tyske militærguvernøren i det okkuperte Paris, og den svenske generalkonsulen Raoul Nordling.

 • IMDb-score: 7,1
   


The Last Kennedy

The last Kennedy er en gripende fortelling om etterforskningen av sanne hendelser rundt de syv vanskeligste dagene i senatorens Ted Kennedys karriere.

Senatoren kjørte utfor en bro og tok livet av passasjeren Mary Jo Kopechne, en lovende politisk strateg som hadde jobbet på kampanjen til broren til Ted, Bobby Kennedy, året før.

 • IMDb-score: 6,4

 

Breach

Den unge FBI-aspiranten Eric O'Neill blir satt i arbeid med den berømte operasjonsagenten Robert Hanssen. Men O'Neills entusiasme blir raskt bekymret da han blir konfrontert med den virkelige årsaken til den uventede forfremmelsen: Hanssen er hovedmistenkt i en lang, topphemmelig etterforskning. Han mistenkes for å være en muldvarp som lekker ekstremt farlig informasjon som bringer nasjonens sikkerhet i fare.

Og plutselig befinner O'Neill seg i et dødelig alvorlig spill, der han - uten å avsløre seg selv - må utnytte den voksende tilliten mellom ham og Hanssen for å lokke den forræderiske dobbeltagenten ut av gjemmestedet sitt.

Breach er en dramatisk thriller - inspirert av virkelige begivenheter - som finner sted innenfor byråets vegger som vokter noen av Amerikas mest sårbare hemmeligheter. Oscar®-vinneren Chris Cooper spiller rollen som Hanssen - en av de mest beryktede spionene i USAs historie.

 • IMDb-score: 7,0


Churchill

Juni 1944. Allierte styrker står klare til å angripe: en massiv hær har i hemmelighet samlet seg på sørkysten av Storbritannia for å gjenerobre det nazi-okkuperte Europa. Én mann står i veien: Winston Churchill.

Bak den ikoniske skikkelsen og hans svulstige taler ser vi en mann som ble politisk latterliggjort, var ansvarlig for militære nederlag og hadde talefeil. En impulsiv, til tider brysk personlighet - fryktsom, dominerende og sårende.

Den utrolige historien om Storbritannias mest berømte leder som avdekker sannheten bak hans sterke posisjon i krigstid og viser oss styrken til kona 'Clemmie' - hans klippe og fortrolige venn... en kjærlighet som inspirerte hans storhet.

 • IMDb-score: 6,2
   

Vice

Vice forteller historien om Dick Cheney, en byråkrat i Washington som i det stille ble en av verdens mest innflytelsesrike menn, som visepresident til George W. Bush. Filmen viser hvordan han endret landet og verden på måter som fortsatt kan føles i dag.

Blant annet nominert til 8 Oscar. Vant Oscar for beste sminke og hår. Golden Globe for beste mannlige skuespiller (Christian Bale).

 • IMDb-score: 7,2


The Good Traitor

9. april 1940 ble Danmark angrepet av Nazi-Tyskland med krav om umiddelbar og ubetinget kapitulasjon. Regjeringen overgir seg kun etter få timer og begynner deretter samarbeid med nazistene. Men på den andre siden av Atlanterhavet sitter Danmarks ambassadør i Amerika, våghalsen og verdensmannen Henrik Kauffmann, som er villig til å satse alt. Han nekter å etterkomme tyske krav og iverksetter i stedet en opprørsk plan for å beseire Hitler og gi det danske folket friheten tilbake.

 • IMDb-score: 6,4Se alle filmene under her! 

Published: 19/01/2022   Last updated: 19/01/2022