Article image

Movie tips: Good movies to watch this fall

Her er åtte knallgode filmer som passer til mørke høstkvelder.

 

Parallelle mødre

Pedro Almodóvar er tilbake og selvsagt med Penélope Cruz på plass i den ene hovedrollen, og med Milena Smit i den andre. Handlingen finner sted i Madrid, der to kvinner som føder samme dag, og filmen følger de parallelle hendelsene i livet deres.

Parallelle mødre åpnet filmfestivalen i Venezia i 2021, der Penélope Cruz vant Volpi Cup for beste skuespillerinne.

  • IMDb-score: 7,1

 

Sorry We Missed You

Sosialrealistisk drama fra Ken Loach.

Ricky og familien hans strever med gjeld etter den økonomiske nedturen i 2008. En mulighet til økonomisk uavhengighet kommer med en skinnende ny varebil og sjansen til å arbeide som selvstendig næringsdrivende innen transport og budvirksomhet. Det er hardt arbeid og konas sykepleierjobb er ikke mye enklere. Ricky, kona og deres to barn utgjør en sammensveist og nær familie, men når alle medlemmene trekkes i ulike retninger kommer man før eller senere til et bristepunkt.

Sorry We Missed You konkurrerte i hovedkonkurransen under Cannes Filmfestival.

  • IMDb-score: 7,6

 

De Urørlige

Mangemillionæren Philippe er lammet fra nakken og ned etter en paragliderulykke og må leve resten av livet i rullestol. Han bor i luksuriøse omgivelser i Paris og skal ansette en ny pleieassistent. Den eneste som skiller seg ut av søkerne er Driss som kun har søkt på jobben fordi han må vise at han er aktiv arbeidssøker for å beholde trygdepengene. Snart begynner et usannsynlig kameratskap forankret i ærlighet og humor mellom to individer som på overflaten ikke ville hatt noe til felles.

De urørlige er basert på en utrolig, men sann historie. Filmen har blitt et internasjonalt fenomen og er den mest inntjenende ikke-engelskspråklige filmen i historien. 

  • IMDb-score: 8,5 (og rangert som nummer 46 på IMDbs liste over beste filmer gjennom tidene)

 

Fornærmelsen

En liten fillesak mellom en kristen libaneser og en palestinsk flyktning blåses opp til uante dimensjoner. Politikere og presse kaster seg på, og snart er en hel nasjon involvert.

Libanon er en kruttønne av mange folkeslag og religioner. Fornærmelsen gir innsikt i libanesisk historie og det betente forholdet mellom ulike kulturer. Noe som gjør den brennende aktuell langt utover Libanons grenser. 

Fornærmelsen var Oscar-nominert for beste fremmedspråklige film. Ziad Doueiri er en frittalende regissør som ofte provoserer med sine filmer og ytringer. Han er også kjent for sitt samarbeid med Quentin Tarantino, blant annet på Pulp Fiction.

  • IMDb-score: 7,7

 

Høstsonaten

Klassiker med Liv Ullmann fra mesterregissør Ingmar Bergman. Filmen vant Golden Globe i 1979 for beste utenlandske film, og fikk også to Oscar-nominasjoner. 

Charlotte Andergast, en internasjonalt framgangsrik pianist, har nettopp mistet sin ektemann, Leonardo. Hans bortgang gjør at hun bestemmer seg for å reise til sin datter, Eva. Der finner Charlotte også sin andre datter, Helena, som hun i sin tid hadde plassert på et mentalsykehus, men som Eva hadde valgt å ta hjem til seg.

Spenningen mellom Charlotte og Eva bygges gradvis opp under besøket, inntil begge en kveld sier fra om alt de i årevis har holdt tett med.

  • IMDb-score: 8,2 (og rangert som nummer 209 på IMDbs liste over beste filmer gjennom tidene)

 

Kongens tale

Oscar-vinner for beste film, beste regi og originalmanus, og med både Oscar, Golden Globe og Bafta til Colin Firth for beste mannlige hovedrolle.

Sann, rørende og humoristisk. En film om den britiske tronarvingen Albert og hemmeligheten rundt hans stamming.

Albert lider av alvorlig stamming samtidig som det britiske kongehuset stiller spørsmål om hans evner som tronarving. Hans språklige problemer holdes hemmelig for allmenheten, men avsløres når han en dag må holde sin første offentlige tale. Når den eldste broren i 1936 frasier seg tronen etter at deres far dør, sier Bertie motvillig ja til å tiltre som konge i det britiske riket. Han tar navnet Kong Georg VI. Samtidig har han truffet talepedagogen Lionel Louge, som med sine utradisjonelle metoder forsøke å finne løsningen på kongens stamming. England står foran en ny verdenskrig, og det hele når sitt klimaks når den nye kongen må gi sin livs tale - for å bygge opp styrke og mot i nasjonen.

  • IMDb-score: 8,0

 

Frihetens regn

En klassiker som er kåret til den beste filmen gjennom tidene på IMDb, og som ble nominert til 7 Oscar-priser i 1995. 

Den unge og fremgangsrike bankmannen Andy dømmes til livsvarig fengsel for mordet på sin kone og hennes elsker. I fengselet møter han en brutal og ødeleggende virkelighet, men også uventet vennskap så sterkt at det kan rive murer. Andy begynner steg for steg å meisle frem en plan for rettferdighetens skyld, men det kommer til å kreve tid, tålmodighet og hjelp fra selveste Rita Hayworth.

  • IMDb-score: 9,3 

 

Høst

Ingvild jobber som stage-manager på Nationaltheatret. Hun prøver å finne en ny retning i livet, og har kunstneriske ambisjoner. Hun liker ikke skuespillere, men klarer likevel å rote seg inn i forhold med to ekstremt ulike scenekunstnere. Jeppe er en velkjent rundbrenner og urokråke, godt oppe i årene. Hans er motstykket, et lovende talent, men også en nokså ‘myk mann’. Ingvild kaster seg ut på en ruskete reise som vil forandre livet hennes for godt.

Høst er en dramakomedie med uventede vendinger.

  • IMDb-score: 6,2

 

God film! 

 

Published: 04/11/2021   Last updated: 23/09/2022