Article image

Ukas filmer // Uke 27

Flere gamle klassikere du bør ha sett en gang i livet.

 

Den siste uka har vi publisert 25 svært varierte filmer, blant annet flere gamle klassikere som på forskjellige måter har markert seg i filmhistorien. 

Metropolis (1927)

Fritz Langs mesterlige framtidsvisjon.

I den futuristiske storbyen Metropolis forsøker diktatoren Fredersen å hisse opp arbeiderne til revolusjon og selvutslettelse ved hjelp av den gale vitenskapsmannen Rotwang, som gjerne vil bytte dem ut med roboter. Rotwang kidnapper arbeidernes lederskikkelse Maria og erstatter henne med en identisk utseende robot som skaper splittelse blant arbeiderne under jorden. Men Fredersens sønn er blitt forelsket i Maria og begir seg ned i det underjordiske Metropolis for å finne henne.

Få har påvirket så mange regissører som den visuelle virtuosen Fritz Lang – en av filmhistoriens absolutt størst giganter. Han var virksom i Tyskland og mot sin egen vilje en av Hitlers personlige favoritter, helt til han klart og tydelig viste sin avsky for nazismen med framtidsskildringen Metropolis. Etter dette ble han tvunget til å flykte til Paris.
 

Nosferatu (1979) 

Den klassiske Dracula-myten, i en gjenfortelling ingen andre enn Werner Herzog kunne stått for.

I den tyske havnebyen Wismar møter vi det lykkelige paret Lucy og Jonathan. Eiendomsmegler Jonathan sendes på forretningsreise til Transilvania for å ha et møte med grev Dracula, som har vist interesse for et hus i Wismar. Jonathan er selvsikker og ivrig etter å gjøre et salg, og oppsøker Draculas slott til tross for advarsler fra lokalbefolkningen. Etter en del om og men får Dracula se et bilde av Jonathans kone, hvorpå han straks bestemmer seg for å kjøpe huset. Spørsmålet er bare hvorfor han ønsker å flytte til Wismar.

Nosferatu er blitt hyllet for sine skrekkelementer så vel som for skildringen av en vampyrs tragisk uforbederlige ensomhet. Filmen vant utallige priser og ble blant annet nominert til Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin.

 

Lord of the Flies (1963)

En gruppe skolebarn blir strandet på en øy og skaper et lite samfunn av jegere og sankere. Med tiden begynner rivaliseringen mellom dem å gro, og de gjør alt i deres makt for å overleve.

Dette er den første filmutgaven av den høyt anerkjente fortellingen, som er basert på William Goldings bok, og som ble mottatt med stor ros fra både filmpublikum så vel som kritikere.

 

Matteusevangeliet (1964)

Pasolinis filmatisering av Matteusevangeliet er kjent for å være den beste filmatiseringen av bibelhistorie noensinne. 

Filmen ble tildelt “århundrets” Andreaspris under Amanda-festivalen 1995, som “den film som gjennom tidene best har fremstilt de bibelske fortellingene på høyt kunstnerisk nivå”. Matteusevangeliet er hyllet av kritikere som Pier Paolo Pasolinis mesterverk.

 

Vil du heller se en litt nyere film? Vi har også publisert mange nyere filmer av høy kvalitet. 

 

Blue Valentine (2010)

Sår film om tapt kjærlighet med Ryan Gosling og Michelle Williams.

Dette er en historie om å finne kjærligheten og små ting som fører til at den går i oppløsning, fortalt gjennom øyeblikk i nåtid og fortid. Fylt med romantiske minner fra deres nyforelskelse, prøver nå Dean og Cindy å bruke en kveld på å redde sitt mislykkede ekteskap. Et inderlig portrett av de siste dagene i et forhold med håp, optimisme og de overveldende følelsene som kjennetegnet den en gang spirende kjærligheten som bakteppe.

Ryan Gosling og Michelle Williams ble begge nominert til Golden Globe-prisene for beste mannlige og kvinnelige hovedrolle med Blue Valentine.

 

Midnight Traveler (2019) 

Ekte og nært om flyktningkrisen. 

Når Taliban setter en pris på regissør Hassan Fazilis hode, tvinges han brått på flukt med sin kone og to døtre. Vi får et innblikk i denne reisen på liv og død, der familien Fazili dokumenterer sitt liv i uvisshet som flyktninger. De finner styrke i hverandre idet de krysser landegrenser i søken etter et trygt tilholdssted.

 

Howard’s End (1992)

Et av Merchant Ivorys mesterverk, med førsteklasses skuespill (Anthony Hopkins, Emma Thompson, Helena Bonham Carter) i en historie om klasseforskjeller og endringer i det edvardianske England.

London 1910. De tre søsknene Schlegel, ved storesøster Margaret, lillesøster Helen og broren Tibby, er godt stilt uten å leve i overflod. De blir kjent med familien Wilcox, og før gamle fru Ruth Wilcox dør, testamenterer hun sommerhuset Howard’s End til Margaret. Ektemannen og barna velger dog å se bort i fra hennes siste ønske, og beholder det selv.

 

Death Proof (2007)

Grindhouse er et filmverk i to deler fra de banebrytende regissørene Quentin Tarantino og Robert Rodriguez. Først ut på det store lerretet var Death Proof, regissert av Quentin Tarantino.

For Austins hotteste DJ, Jungle Julia, er skumringstid den eneste sanne tid. Som skapt for å henge ut med Shanna og Arlene, hennes beste venner. De er tre foxy jenter, på vei gjennom natten, på Guero's - og Texas Chili Parlor.

Men ikke all oppmerksomhet er god oppmerksomhet. Jentenes bevegelser er under observasjon. Stuntman Mike, en arrete jævel, herjet av vær og vind, har full kontroll fra sitt tilholdssted. Sittende bak rattet i et monster av en bil. Mens de tre starter inntaket av kveldens drikke, gjør Mike seg klar med sitt våpen. Motorrus fra hans brummende dødsmaskin er allerede hørbar, bare få skritt utenfor.

Se alle filmene under her! 

Published: 02/07/2020   Last updated: 02/07/2020