Article image

Movies of the week // Week 8

Disse seks fantastiske filmene anbefaler vi deg å se nå.

Systemsprengeren

Tysklands Oscar-kandidat fra 2020 er et kraftfullt og hjerteskjærende portrett av en ung jente som blir til en kasteball i barnevernsystemet.

Benni er en ni år gammel tornado i rosa boblejakke. Hun er en systemknuser. En kasteball mellom ulike fosterhjem som ikke klarer å håndtere hennes raseriutbrudd og tøffe ytre. Alt Benni har lyst til er å bo sammen med moren sin igjen, men hun er ute av stand til å takle datterens uberegnelige oppførsel. Barnevernet er på vei til å gi opp, men når Micha blir ansatt som assistent begynner Benni for første gang å åpne seg. Benni knytter seg til ham, og Micha forsøker å balansere profesjonalitet med personlig engasjement.

Vi siterer Birger Vestmo sin oppsummering av filmen i Filmpolitiets anmeldelse: "Systemsprengeren er en vond og ubehagelig film, men er også full av håp og glede, slik at den vekker både latter og tårer om hverandre." 

  • IMDb-score: 7,8 

 

Barn

Barn vant hele ni av ti (!) Amanda-nominasjoner i 2020, og skildrer de dramatiske etterdønningene av en ulykke på en barneskole i utkanten av Oslo. Det er friminutt og Lykke, den 13 år gamle datteren til en profilert Arbeiderparti-politiker, skader klassekameraten Jamie, sønnen av en framtredende Frp-politiker.

Ryktene om hva som egentlig har skjedd begynner å gå. Var det bare uskyldig lek? Liv, rektor på skolen og hemmelig kjæreste med Jamies far, må finne styrken til å konfrontere lokalsamfunnet og til å takle sine egne motstridende følelser.

Barn handler om hva barn betyr for samfunnet i dag: Hva det vil si å ha, og å være barn. Og i forlengelsen av det – hva det vil si å være voksen.

  • IMDb-score: 7,2

 

Den siste keiseren

Historien om Kinas siste keiser, Puyi. Han blir tatt som krigsfange av Den røde armé, og i fengselet sitter han og ser tilbake på livet sitt. Et liv som har vært preget av Den forbudte bys prakt og velstand, et tumultartet lederskap, og ikke minst den store kinesiske revolusjonen.

Den siste keiseren var den første utenlandske filmen som fikk tillatelse til å filme inne i Den forbudte by, og den ble belønnet med ni Oscar-priser i 1988, blant annet for beste film, beste regi og beste manus.

  • IMDb-score: 7,7

 

Driving Miss Daisy

Driving Miss Daisy vant hele fire Oscar-statuetter i 1990. 

Den sta gamle, jødiske enken frøken Daisy lever et stille og fredelig liv, og motarbeider enhver endring. Sønnen Boolie insisterer på at hun trenger en sjåfør og ansetter den ydmyke Hoke, spilt av Morgan Freeman. Daisy aksepterer den nye medarbeideren under protester, men under deres turer i bilen begynner et dypt vennskap å vokse.

  • IMDb-score: 7,3

 

The Holy Mountain

En mystisk mann våkner opp i ørkenen, i en verden av korrupsjon og gjerrighet. Av ytre er mannen slående lik Jesus, og han begir seg mot byen for å finne en måte å tjene til livets opphold på og, fremfor alt, for å finne gull. Ferden hans leder ham opp i et tårn, der han møter en alkymist som påstår at han har det mannen leter etter. Sammen med syv umake følgesvenner reiser de mot det hellige fjellet der alkymisten lover at det finnes et høyere nivå av tilværelsen.

The Holy Mountain er Alejandro Jodorowskys magnum opus, en surrealistisk fremstilling av esoterisme, mystisisme og religiøse symboler. 

  • IMDb-score: 7,9

Vil du se andre filmer fra Jodorowsky har vi også Fando y Lis, El Topo og Santa Sangre.

 

Young Lean: In My Head

Drømmeaktig og voldsom. Slik er beretningen om hvordan en vanlig svensk tenåring forvandler seg og antar skikkelsen til den internasjonalt fremgangsrike hip hop-stjernen Yung Lean. Han møter Los Angeles, kokain og dollarsedler – så vel som depresjon, død og raseri.

En ekte og brutal dokumentar om å miste seg selv på vei til toppen.

  • IMDb-score: 7,4

 

Se alle nypubliserte filmer her!

 

Published: 25/02/2021   Last updated: 25/02/2021