Article image

Klassisk «vintage» krim

De lager dem ikke slik lenger!

Reist over «Broen», observert flere «Mord på prestegården» og sett din andel «Tause vitner»? Da er tiden kommet for en reise bakover i tid, før digitale spesialeffekter og nærgående analyser av alle biologiske spor ble trendy i krimfilmens verden. Til tiden da historien og karakterene alene sørget for at hårene reiste seg i nakken.

Redaksjonen har funnet frem noen fremragende godbiter innen krimsjangeren.

Doktor Mabuse ble skapt av den tyske forfatteren Norbert Jacques. Karakteren figurerer i flere filmer, men fikk sitt gjennombrudd sammen med regissør Fritz Lang i 1922, i filmen Dr. Mabuse the Gambler (Dr. Mabuse, der Spieler). Doktoren beskrives som et «ondt geni», en «erkekriminell» og har et ekstensivt kriminelt nettverk til hjelp med sine misdåder. Han er en mester i forkledning og manipulerer sine kumpaner og ofre ved hjelp av telepatisk hypnose.

I Dr. Mabuses testamente (1933) blir han innlagt på et psykiatrisk sykehus, men klarer på  mesterlig vis å manipulere underverdenen til å begå forbrytelser, tilsynelatende uten å være i kontakt med dem. Filmen ble forbudt i "Det tredje riket", og ble Langs siste film før han måtte flykte fra nazistene.

Den onde doktoren returnerer på 60-tallet med Fritz Lang som regissør. Dr. Mabuses 1000 øyne (1960) er Langs siste film, og handler om en reporter som blir funnet drept, hvor det snart blir klart at det foreligger en stor konspirasjon i saken.

I The Return of Dr.Mabuse (1961) blir en Interpol-agent funnet død, og saken får forgreininger inn i europeiske og amerikanske kriminelle nettverk.

Den gåtefulle professoren Erasmus har funnet opp en usynlighetsmaskin, og i kjent stil bestemmer Dr. Mabuse seg for å overta denne maskinen og bruke den til sine kriminelle aktiviteter. Slik oppstår Den usynlige Dr. Mabuse (1962).

Dr. Mabuse får sin britiske debut i Dr. Mabuse vs. Scotland Yard, da hans ånd tar over kroppen til en berømt vitenskapsmann og skaper skrekk i hele London.

I 1964, i Dr.Mabuses dødsstråler dukker doktoren igjen opp, denne gangen i samarbeid med professor Larsen, som har oppfunnet en makaber, livsfarlig dødsstråle.

Vi tar farvel med doktoren i denne omgang, med House by the River, også en Fritz Lang film. Dette dystre melodramaet fra 1950 sender to brødre ut på den kriminelle løpebane, i det de forsøker å skjule et drap. Men klarer politiet å ta riktig person for forbrytelsen?

Sist, men ikke minst nevner vi Mens byen sover, en klassisk film noir fra 1956. En seriemorder er særdeles aktiv, og lederen av et mediehus utlyser en konkurranse om hvem som kan skaffe den beste nyhetssaken om morderen.

God påskekrim!

Publisert: 08.04.2025   Sist oppdatert: 08.04.2025