Article image

Ukas filmer // Uke 37

Åtte knallgode filmer i ulike sjangre.

Vi har plukket ut et utvalg nypubliserte filmer vi syns du bør se nå.

 

The Wife

En følelseladd, gripende og sterk reise i selvutvikling, frigjøring og en hyllest til kvinnen.

Joan Castleman (Glenn Close, som du kanskje husker som Cruella de Vil) er en meget intelligent, fremdeles slående vakker kvinne og en perfekt oppofrende kone. De siste førti årene har hun brukt til å støtte opp under sin ektemann Joes (Jonathan Pryce) litterære karriere og har samtidig gitt slipp på sine egne drømmer og ambisjoner. 

Handlingen utspiller seg for det meste i Stockholm, der Joe skal motta Nobelprisen i litteratur. Under oppholdet kommer det frem en stor hemmelighet om Joan, Joe og hans forfatterskap. 

 

David Lynch: The Art Life

David Lynch er for de fleste mest kjent som skaperen av kultserien Twin Peaks, men har i en årrekke skapt kunst i alle mulige former. 

Dette er et svært åpenhjertig portrett av kunstneren og filmmakeren, som diskuterer sitt tidlige liv og hendelsene som formet hans syn på kunst og den kreative prosessen.

Lynch beskriver hendelser og anekdoter fra sin ungdom som gir oss det beste innblikk i hans fantasi. Vi følger hans kunstneriske utvikling, fra veltilpasset ungdom med økende interesse for maleriet, til inspirerte, men fryktelige år i Philadelphia med like engasjerte studenter, inkludert hans venn Jack Fisk. Han mener at tilbudet fra fra AFI Conservatory reddet hans liv - og der ble 'Eraserhead' født.

En kul dokumentar om en drømmende legende! 

 

Beast

Debutfilmen til lovende filmregissør Michael Pearce.

Beast er en psykologisk dramatriller om Moll, en ung jente som spilles av imponerende nykommer Jessie Buckley. Handlingen foregår på den britiske øya Jersey. Moll møter den spennende fremmede Pascal, mens rykter om en seriemorder sprer seg over den isolerte øya.

Moll har utfordringer med en kontrollerende og overbærende slektninger, og sin egen mørke bakgrunn. Pascal synes å være den eneste som virkelig forstår henne. Det er imidlertid noe mørkt og mystisk med Pascal, og han tiltrekker seg snart oppmerksomhet i forhold til drapene. Spørsmålet er, hvor langt er Moll villig til å gå for å beskytte sin nye elsker og sjelevenn?

 

A Ciambra

Sårt drama om det å vokse opp i det mindre idylliske Italia.

Med et olmt blikk og en sigarett i munnviken forsøker den kløktige fjorten år gamle Pio Amato å overbevise familien om at han er voksen nok til å få mer ansvar. Når faren Rocco og storebroren Cosimo - begge flittige svindlere og Pios store forbilder - havner i fengsel for å stjele strøm, utpeker den driftige fjortenåringen seg selv til familiens nye overhode og forsørger. Og når han samtidig blir bedre kjent med den voksne Ayiva fra Burkina Faso, tar Pios liv en ny retning.

Denne uoffisielle oppfølgeren til den kritikerroste Middelhavet (2015) skildrer hverdagen i et samfunn som er kraftig underrepresentert på film, og tegner et troverdig portrett av en gutt som vokser opp raskere enn han har godt av.

 

Som en dans

Husmoren Sandra, som har vært gift med en rik mann i 40 år, oppdager at mannen har et forhold til bestevenninnen hennes. Av den grunn flytter hun inn hos sin bohem-søster i London, der hun må finne ut av livet på nytt. Sandra blir motvillig med søsteren på et dansekurs, hvor hun skritt for skritt finner tilbake til seg selv og åpner opp for en ny romanse.

En fin film om det å miste kjærligheten og livet man kjenner- for så å måtte finne ut av det hele på nytt. 

 

Tårtgeneralen

En hjertevarm komedie med Mikael Persbrandt i hovedrollen. 

På midten av 80-tallet blir Köping valgt til Sveriges kjedeligste by. Mens den lille bygda blir lamslått bestemmer den fordrukne tusenkunstneren Hasse P seg for å motbevise Stockholmssnobbene. Idéen hans er like søkt som den muligens er genial. Han har tenkt til å bake verdens lengste kake, som skal plassere Köping i Guinness rekordbok.

Filmen vant to av fire nominasjoner til Guldbaggen (den svenske filmprisen) i fjor. 

 

Burn Burn Burn

En noe annerledes roadtrip-film med et varmt hjerte og mange opplevelser!

Dan er død. Han ble bare 29 år. Alex og Seph elsket ham som en bror. Han har et siste ønske til de to - at de skal spre asken hans over store deler av Storbritannia. Han har laget en video med instruksjoner om hvordan dette skal gjøres. London, Stonehenge, Cardiff, York, Ben Lomond: Road trip!

Seph og Alex legger ut på tur med Dan trygt plassert i en tupperwareboks i hanskerommet.

Filmen er full av mørk humor og tanker om livet, døden og alt imellom. 

 

Amanda

Amanda er en sterk og rørende film, som med utgangspunkt i den verst tenkelige hendelse, forteller en hjertevarm historie om å komme videre - for David og Amanda, og for hele Frankrike.

David er en dagdriver. Han lever fra hånd til munn, med diverse småjobber og er egentlig ganske fornøyd med det. Men en skjebnesvanger dag endres Davids liv totalt: Under et terrorangrep i Paris blir hans søster, Sandrine, drept, og kjæresten Lena hardt såret. I tillegg til sjokket og smerten, får David også ansvaret for sin 7 årige niese Amanda. David må forsøke å komme videre i livet og ta seg av Amanda. Men kan man bringe håpet tilbake til en liten jente som har mistet det viktigste i verden?

 

Se alle nypubliserte filmer her! 

 

 

Published: 10/09/2020   Last updated: 10/09/2020