Article image

Filmotekets julekalender 2023

Et nytt filmtips hver dag frem til jul!

 

LUKE 24

Love Actually

En film proppet av kjærlighet og gode skuespillere! Ulike tråder sys sammen til en historie som garantert får frem julestemningen.
"If you look for it, I've got a sneaky feeling you'll find that love actually is all around."
- Prime Minister David (Hugh Grant).

- Redaksjonen

 

LUKE 23

Den andre siden av håpet

Den finske nasjonalskatten Aki Kaurismäki er kinoaktuell 25. desember med "Høstgule blader". Da er det fint å minne om at hans forrige film "Den andre siden av håpet" er en aldeles glitrende dramakomedie som pøser på med duse farger og medmenneskelighet.

- Magnus Cappelen, formidler ved Sølvberget.

 

LUKE 22

Wild Rose

Wild Rose er en hjertevarm film som følger Rose-Lynn Harlan, en uansvarlig skotsk alenemamma med en lidenskap for countrymusikk, som drømmer om å bryte gjennom i Nashville. Jessie Buckley leverer en uforglemmelig prestasjon som Rose-Lynn, og filmen utforsker temaene familie, livsdrømmer og den transformative kraften av musikk.

- Redaksjonen

 

LUKE 21

Fisherman's Friends

Denne feelgood-filmen er basert på faktiske hendelser om shanty-koret som gikk fra å opptre på brygga i idylliske Port Isaac i Cornwall til utsolgte konsertlokaler og en gullkantet platekontrakt.

- Redaksjonen


LUKE 20

Flukt

Utrolig vakker dokumentarisk animationsfilm om en barndom på flukt. Amin på 36 år forteller sin historie om å flykte fra Afghanistan til Danmark da han bare var 11 år. Veldig engasjerende og rørende fortalt og bildespråket i denne filmen er helt fantastisk og unikk.

Nana Thejll Jakobsen, bibliotekar ved Sølvberget bibliotek og kulturhus

 

LUKE 19

Småen

Helt siden jeg så denne Chaplin-perlen på en spesialvisning ved Kristiansand Kino da jeg var liten, har den hatt en spesiell plass i hjertet mitt. Filmkunst og historiefortelling på sitt beste!

- Redaksjonen

 

LUKE 18

Love in Detroit

Sjarmerende romantisk komedie med Jenna Fischer som spiller en kvinne i 30-årene som prøver å finne seg selv. En dag møter hun en mann som hjelper henne å finne sin egen stemme.

- Redaksjonen


LUKE 17

The Square

Morsom, mørk og passe sprø film fra regissør Ruben Östlund som tar oss med inn i bak kulissene i et svensk samtidsmuseum.

- Redaksjonen
 

LUKE 16

Ponyo på klippen ved havet

Søt og eventyrlig tegnefilm for hele familien. Ponyo handler om gullfisken Ponyo som blir venn med en fem år gammel gutt, og ønsker å bli ei menneskejente. Nydelig tegnefilm og nydelig historie.

Nicoline Drageset, bibliotekar ved Bjørnafjorden bibliotek.
 

LUKE 15

Tårnet

En varm og spennende fortelling om den elleve år gamle jenta, Wardi, og hennes oldefar Sidi, som bor sammen i et høyt tårn i en flyktningleir i Beirut, Libanon. Dessverre høyst aktuell for tiden.

- Redaksjonen
 

LUKE 14

En mann ved navn Ove

Filmhistorien er full av gamle grinebitere som langsomt tvinges ut av skallet i møte med andre mennesker som utfordrer dem. Dette er ikke en julefilm, men Ebenezer Scrooge lurer i kulissene. Morsom, hjertevarm film om nye vennskap og viktigheten av å kjøre Saab fremfor Volvo.

- Pål ved Sølvberget bibliotek og kulturhus

 

LUKE 13

Alt for Norge

Jul er nostalgi, og mer vil komme: I 2024 skal det mimres tilbake til Lillehammer-OL, EU-avstemniningen og enda en ting som skjedde for 30 år siden: Fotball-VM i USA. Denne filmen tar deg tilbake til det norske fotballmirakelet på 90-tallet, gjenfortalt av spillerne og trenerne selv.

- Åsmund ved Sølvberget bibliotek og kulturhus

 

LUKE 12

Den store stygge reven

Sjarmerende og hysterisk morsom film for hele familien om dyra på landet. Filmen er fra skaperne av Ernest og Celestine, med samme nydelige håndtegnede animasjonsstil. (Personlig synes jeg også faktisk at de norske stemmene er enda bedre enn både de engelske og de originale franske stemmene)

- Vanja ved Vindafjord bibliotek

 

LUKE 11

Kusama: Infinity

Utrolig god kunstdokumentar som tar oss med inn i livet til den japanske kunstneren Yayoi Kusama (blant annet kjent for kunstverk med store røde prikker). Filmen gir oss et unik innblikk i hvordan det var å være ung, kvinnelig kunstner fra Japan i New York på 60-tallet.

- Redaksjonen
 

LUKE 10

Det hvite båndet

Et lite tysk samfunn holdes sammen av en ond blanding av undertrykkelse, vold og dobbeltmoral i tiden rett før første verdenskrigs utbrudd. En lege faller av hesten hans fordi en tynn ståltråd er spent over veien, en kvinne faller gjennom et tak og tar livet av seg, og to barn blir brutalt mishandlet.

- Redaksjonen
 

LUKE 9

Reisen til julestjernen

Den norske juleklassikeren fra 1976!

- Jeanette ved Rakkestad bibliotek.
 

LUKE 8

The Father

Anthony Hopkins og Olivia Colman spiller far og datter i denne gripende filmen som handler om familie, kjærlighet og demens. Filmen tar oss med på en følelsesmessig reise og setter ting i perspektiv i førjulstidens kjas og mas.

- Redaksjonen
 

LUKE 7

Sameblod

En svensk film som på hjerteskjærende vis forteller historien om 30-tallets rasisme mot samene med "forsvenskning", kolttvang og rasebiologiske undersøkelser.

- Redaksjonen


LUKE 6

Ferskenlunden i Catalonia

Engasjerende, rørende film. Livsverk til storfamilie ødelagt av storkapital, makt og utvikling.

Oscar Ertzeid Mathisen, bruker ved Lyngdal bibliotek

 

LUKE 5

Chihiro og heksene

Dette er en av mine favorittfilmer. Den er full av spenning og magi og fremstår allikevel som avslappende. passer både til eldre barn og voksne. Den handler om en ung jente som må ta jobb i et spa for ånder da hun og familien hennes vandrer inn i åndens verden. Her må hun finne en måte å redde foreldrene sine og huske hvem hun selv er.

Linn Helene Brandt, bruker ved Deichman Lamberseter

 

LUKE 4

Portrett av en kvinne i flammer

I denne elektriske franske filmen reiser kunstneren Marianne til en isolert øy i Bretagne, med oppdrag om å male et bryllupsportrett av den viljesterke aristokraten He´loi¨se. Portrett av en kvinne i flammer er en av de vakreste filmene om kjærlighet fra nyere tid.

Hanne Rømsing Sæverås, Bergen offentlige bibliotek

 

LUKE 3

Avlyttingen

En klassiker som utfordrer ved sin bruk av bilde, farger og ikke minst lyd, i fortellingen om en hovedkarakters fall. Gene Hackman har aldri vært bedre.

- Kalle Løchen, bruker ved Deichman Majorstua

 

LUKE 2

Alltid nære deg

John (James Norton) er en alvorlig syk alenefar på 34 år med en sønn på fire år Michael (Daniel Lamont), de bor i Belfast i Nord-Irland. En nydelig og hjertekjærende film om en far som stadig blir sykere og prøver å finne adoptivforeldre til sin kjære sønn.

Ingeborg Flornes, Namsos folkebibliotek

 

LUKE 1 

Paraplyene i Cherbourg

Alt synges i denne “total”-musikalen som ville ha vært banal hadde det ikke vært for den gjennomførte ironien mellom glorete produksjonsdesign og tidvis tungsindig historiefortelling. På denne måten oppstår en ekstra dimensjon langs fremføringen av den konstante, iørefallende musikken. Vokt deg for en usedvanlig rørende slutt som i all sin melankoli tar plass midt blant snøfall og juletrepynt!

- Kristoffer Tangård, Mossebibliotekene

Publisert: 01.12.2023   Sist oppdatert: 22.12.2023