Article image

Movie tips: crime

Påske+krim=sant! Her har du våre tips til krim du kan se på Filmoteket i påskeferien.

 

En pilegrims død

Svensk miniserie med tre episoder med Rolf Lassgård i hovedrollen. 

Sjefen for rikskriminalpolitiet, Lars Martin Johansson, er frustrert over at mordet på Palme aldri ble oppklart. Kunne han ha forhindret mordet om han hadde handlet annerledes den gang? Han får mulighet til å starte en ny etterforskningsgruppe som skal se på mordet med nye øyne.

Gruppen skal arbeide parallelt med den ordinære etterforskningen. Johansson ansetter strategisk utvalgte personer som han tror kan hjelpe ham å se etterforskningen i et nytt lys. Flere av personene kan sitte inne med kunnskap om mordet som de selv kanskje ikke tenker over.

 

Varg Veum - I mørket er alle ulver grå

De populære filmene med Trond Espen Seim i rollen som Varg Veum, privatdetektiven fra Gunnar Staalesens  suksessfulle bokserie. 

I mørket er alle ulver grå er en krim med Bergens egen privatdetektiv Veum, med Trond Espein Seim, Ane Dahl Torp, Bjørn Floberg, Jon Øigarden og Lene Nystrøm.

Varg Veum våkner av et drønn som ryster hele Bergen, da et våpenlager utenfor byen går i lufta. Flere liv går tapt, og Vargs bestevenn Even havner på listen over de døde. Even blir raskt utpekt som "Bombemannen", men Varg får det ikke til å stemme. Han begynner å grave i våpenindustriens mørke hemmeligheter, og før han vet ordet av det befinner han seg i Budapest, trukket inn i et livsfarlig spill i det som blir hans største og farligste sak noensinne.

Varg innser at han denne gangen har tatt seg vann langt over hodet idet kjæresten hans, Karin, blir det neste offeret.

Vil du se mer Varg Veum har vi også De døde har det godt og Kalde hjerter. 

 

Den som dreper

Svært populær og kritikerrost dansk krimserie. Her snakker vi spenning på høyt nivå!

Du kan se hver episode som en enkeltstående film.  

I den første episoden, Samleren,  blir skjelettene av fire unge kvinner funnet nedgravd i en skog nord for København, og  den ambisiøse og sta etterforskeren Kathy Ries Jensen og den menneskesky psykiateren Thomas Schaeffer trekkes inn i en livsfarlig jakt på den første seriemorderen i dansk historie.

En gjerningsmann som dreper ut ifra et mønster som det er umulig å forklare. Med kontroversielle metoder må makkerne prøve å hindre det neste drapet. For dem begge vil det bli en utfordring å få se mennesket bak monsteret. For først når de forstår hvilke fantasier og traumer som driver gjerningsmannen, vil de være i stand til å konfrontere den som dreper.

Vil du se videre kan du fortsette med Utopia,  Ondt blod, Øye for øye, Dødens spill og Fortidens skygge.

 

The Bletchley Circle

Første sesong av TV-serien The Bletchley Circle består av tre episoder, men her får du alle episodene i ett.

Under andre verdenskrig jobbet fire unge kvinner; Susan, Lucy, Millie og Jean, på Bletchley Park for å bryte fiendens koder. I 1952 lever de alle vanlige liv og holder fortiden hemmelig. Imidlertid, ettersom flere drap oppstår, vil de trenge sine analytiske ferdigheter.

 

Wallander

Henning Mankells populære krimhelt!

På Filmoteket kan du se Cellisten, Presten, Dødsengelen, Arven, Innkreveren og Vitnet. 

 

Maria Lang: Roser, kyss og døden

Frittstående film basert på Maria Langs krimbøker om inspektør Puck, Einar Bure og politiinspektøren Wijk, og deres søken for å fange morderen. Morderen er alltid «en av oss» og plottene er forbrytelser som følge av lidenskap.

Politiinspektør Christer Wijk (Ola Rapace) skal forlove seg med den skjønne Gabriella, som er arvtager av Rödbergshytte godset. Puck (Tuva Novotny) og Einar (Linus Wahlgren) er bedt til forlovelsesfesten som brått blir avbrutt når restene av en kvinne blir funnet på herregården. Puck og Christer etterforsker mordet og avslører en historie om makt, penger og kjærlighet som har pågått under generasjoner - en historie som blir mer og mer personlig for Christer.

Vi har også Maria Lang: Mord på kirkegården.

 

Den døende detektiven

Svensk miniserie i tre deler, også her spiller den kjente skuespilleren Rolf Lassgård hovedrollen. 

Når den pensjonerte politietterforskeren Lars Martin Johansson, LMJ, får en blodpropp i hjernen, blir livet hans snudd opp ned. Nytelsens tid med whisky og smør er forbi. LMJs lege får ham interessert i et ti år gammelt uoppklart seksualmord på en liten jente. LMJ, mannen som kan se rundt hjørner, kan ikke la være å begynne å nøste i saken. Han slår seg sammen med sin gamle partner Eriksson, som har tilgang til politiets gamle etterforskningsmateriale. Snart går det opp for dem at jentas far skjuler noe.

Basert på boken med samme navn av forfatter Leif G.W. Persson. Boken ble tildelt Svenska Deckarakademins pris for årets beste krim i 2010.

 

Maria Wern - Drømmer av snø

Krimserien om Anna Janssons romanfigur Maria Wern, en småbarnsmor på Gotland som prøver å kombinere familieliv med en krevende jobb som kriminalinspektør.

Det er juletid på Gotland da øya plutselig blir truffet av en ubeskrivelig tragedie – en tenåringsjente blir funnet død midt i veien, kledd i hvit lucia-kjole. Det som først ser ut til å være et uforklarlig selvmord viser seg snart å være noe annet, og bak den uskyldige fasaden bærer en tenåringsjentegjeng på mørke hemmeligheter. Sammen med sine kolleger i Gotlandspolitiet graver Maria Wern seg dypere inn i konfliktene på jentas skole, og når politiet oppdager skjulte trusler på internett er det en økende bekymring for at jentas død ikke er den siste.

Vil du se mer Maria Wern har vi også Den sovende dødTrusselen fra fortiden, Drømmen som forvillet deg og Først når giveren er død.

 

KRIM FOR BARNA: 

 

Operasjon mørkemann

Mystiske hull i bakken dukker opp på sletta i løpet av natta og fører til at sykkelen til Oliver blir ødelagt. Hvem har laget hullene og hvorfor? Ledetrådene fører barnedetektivene Tiril og Oliver til Mørkemannen. For å komme til bunns i mysteriet må de grave i fortiden og ta i bruk sin aller beste triks og knep, og benytte snarrådighet og teknologi.

Operasjon Mørkemann er som en spennende "Sherlock Holmes"-historie for hele familien.

Psst: Du kan også se oppfølgeren, Operasjon Mumie på Filmoteket. 

 

Detektivklubben

En miniserie bestående av fem episoder, men her får du alle episodene i ett.

Syv år gamle Carmen flytter til et nytt sted hvor hun oppdager at noen av barna har en detektivklubb som bruker urene metoder. Carmen har lenge ønsket å være detektiv fordi hennes oldemor var Argentinas første kvinnelige detektiv. I et magisk øyeblikk så snakker oldemor til Carmen og forteller henne hva hun skal gjøre. Og endelig, sammen med Saba, Abdi og Teo, blir Carmen med og lager en ordentlig detektivklubb. Nå får hun bruk for kjærlighetens kompass, den spesielle lupen, gassmasken som kan lukte frem til hva som helst og andre mystiske ting hun finner i oldemors gamle koffert.

 

LasseMajas detektivbyrå - Stella Nostra

Søvnige lille Valleby gjør seg klar for bryllupet til cafeeierne Dino Panini og Sara Bernard, og våre populære detektiver Lasse og Maja står klare for å sørge for at ingenting går galt. Men når brudeparets respektive slektninger ankommer, viser det seg at de tilhører rivaliserende mafiafamilier.

Når Panini familiens kronjuveler plutselig forsvinner, er LasseMajas detektivbyrå på saken. Meget snart innser detektivene at de selv er hovedmistenkte.

 

LasseMajas Detektivbyrå - Det første mysteriet

Hvordan gikk det egentlig til da Lasse og Maja møttes første gang? Følg med på den aller første saken til LasseMajas detektivbyrå – et spennende eventyr som begynner når søstrene Hammarabis bok blir stjålet fra Vallebyskolen. Boken bærer på en mystisk hemmelighet, og plutselig er alle på skolen mistenkte: den skumle vaktmesteren, gymlæreren med den trange dressen, den merkelige bibliotekaren. Ja, til og med rektor Brynolfsson! Men hvem er egentlig tyven? Og klarer LasseMajas detektivbyrå å løse sitt aller første mysterium?

 

God påske! 

 

Published: 24/03/2021   Last updated: 24/03/2021