Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 38

Et helt unikt westerndrama fra Oscar-vinnende regissør.

De fleste filminteresserte har nok hørt om Chloé Zhao til nå. Den kinesiskfødte regissøren vant to Oscar-priser for filmen Nomadland tidligere i år, for henholdsvis beste film og beste regi. Senere i høst er hun aktuell igjen som regissør for Marvels nye storfilm The Eternals. 

Men vi skal tilbake til 2018 da Zhaos andre film kom ut. 

 

Ukas fredagsilm: The Rider

Regissør Chloé Zhao var først i South Dakota og laget en film om urbefolkningen i Pine Ridge (Songs My Brother Taught Me, 2015). Indie-filmen ble lagt merke til for sitt realistiske blikk, og mange av skuespillerne var ekte mennesker fra Pine Ridge. Filmen var også i stor grad basert på disse menneskenes liv. 

Noen år senere dro Zhao tilbake, men denne gangen var det ikke urbefolkningens historie hun skulle fortelle, men en cowboy sin. 

 

Basert på skuespillerens egen historie

Zhao møtte den ekte rodeoen Brady Jandreau som levde og åndet for å ri. Men verden ville det annerledes, og Jandreau fikk nesten hodet sitt knust av en hest i en brutal ulykke. Han fikk beskjed om at han måtte gi opp rodeokarrieren og aldri kunne ri igjen. 

The Rider er basert på Brady Jandreaus sanne historie. Men Zhao stoppet ikke der, hun lot nemlig Jandreau selv spille hovedrollen basert på seg selv. De andre skuespillerne i filmen er også ekte mennesker fra livet hans. Søsteren hans blir spilt av hans ekte søster, faren hans blir spilt av faren hans, og vennene hans er venner fra hans ekte liv. 

 

The Rider er en hybrid perle av en film som ble hyllet av anmelderne. Den hadde premiere i Cannes, har 97 % score på Rotten Tomatoes Tomatometer og har 7,4 i score på IMDb. 

Du ser den her! 

 

Published: 21/09/2021   Last updated: 21/09/2021