Article image

Movies with strong women

Bli inspirert av disse filmene hvor sterke kvinner står i sentrum.


Jentene fra Dagenham

En rørende og morsom komedie om kvinnekamp i 60-årenes England. Vi følger den karismatiske bilsetesyersken Rita O'Grady (Golden Globe-vinner Sally Hawkins) som med ukuelig selvsikkerhet og sjarm får mobilisert kvinnestreiken på Ford Motor Company som blir avgjørende for likestillingen slik vi kjenner den i dag. Jentene fra Dagenham er en ordentlig feelgood-film, som vil få deg til å juble, le og gråte!

 • IMDb-score: 7,1

 

Misbehaviour

I 1970 fant Miss World-konkurransen sted i London, og ble kringkastet til mer enn 100 millioner seere over hele verden. Den nyopprettede organisasjonen Women's Liberation Movement, hevdet at skjønnhetskvinner var nedverdigende og gruppen fikk plutselig berømmelse da medlemmene stormet scenen og avbrøt direktesendingen. Ikke nok med det - da konkurransen fortsatte var det ikke den svenske favoritten som vant, men frøken Grenada, den første svarte kvinnen som ble kronet som Miss World. På få timer kunne et globalt publikum både se patriarkatet bli drevet bort fra scenen og et vestlig skjønnhetsideal bli vraket.

Med kjente skuespillere som Keira Knightley og Jessie Buckley. 

 • IMDb-score: 6,3

 

Radioactive

Radioactive tar oss med på en reise fra 1870-tallet til moderne tid og forteller om den varige arven etter Marie Curie – hennes lidenskapelige forhold, vitenskapelige gjennombrudd og betydningen av det for henne og for verden. Hun møter forskeren Pierre Curie, og de to gifter seg og endrer vitenskapen for alltid med sin oppdagelse av radioaktivitet. Curie-parets geniale oppdagelse endret verden, og tildelingen av Nobelprisen kastet det hengivne paret inn i det internasjonale rampelyset.

Curie spilles av Rosamund Pike, kjent fra thrilleren Gone Girl.

 • IMDb-score: 6,3

 

Vivianes kamp

Viviane Amsalem vil skilles. Hun lever i et kjærlighetsløst ekteskap, og som jødisk kvinne er hennes rettigheter begrenset: Hun må ha både ektemannens og en jødisk domstols tillatelse for å få gett, dokumentet som bekrefter at ekteskapet er oppløst. Når mannen hennes setter seg på bakbeina blir hun fanget i et nett av rettslige formaliteter og religiøse regler. 

Vivianes kamp er en provoserende og sterk beretning om retten til å bestemme over sitt eget liv.

 • IMDb-score: 7,7

 

To dager, en natt

Sandra får vite at hennes arbeidsgiver har gitt kollegene valget mellom å motta en bonus på 1000 euro eller å la henne beholde jobben. Ledelsen har ikke råd til begge deler. Hun har én helg på å gå rundt fra kollega til kollega og overtale dem til å takke nei til de ekstra pengene slik at hun selv ikke skal bli arbeidsløs. En ekstremt ydmykende situasjon det er umulig å komme seirende ut av. Å miste jobben i et kriserammet Europa er ingen spøk, men hva vil skje dersom kollegene må gi fra seg noe de desperat trenger for hennes skyld?

Marion Cotillard ble nominert til en Oscar for rollen som Sandra. 

 • IMDb-score: 7,3

 

RBG

En strålende dokumentar om Ruth Bader Ginsburg, et feministisk ikon som gikk bort i 2020. 

Her forteller regissørene Julie Cohen og Betsy West historien om hvordan den lille kvinnen fra Brooklyn trosset alle kjønnsnormer på sin ferd mot USAs høyeste juridiske embete. På veien demonterte hun et imponerende høyt antall av lovene, reglene og glasstakene som historisk sett har holdt amerikanske kvinner utenfor arbeidslivet, og kampen mot diskriminering – i alle dens former – fortsetter den dag i dag.

Publikumsfavoritten RBG er et inspirerende og humørfylt portrett av en kvinne mange betrakter som en vaskekte superhelt.

 • IMDb-score: 7,6

 

Frøken Frimans krig

En sjarmerende TV-serie som belyser kvinnekampen i Sverige på starten av 1900-tallet. 

I protest mot det mannsdominerte samfunnet og utbredt juks i bransjen bestemmer Dagmar Friman seg for å starte et dagligvarekooperativ bestående av bare kvinner. Byens mannlige forhandlere vegrer seg mot konkurranse og prøver å sette kjepper i hjulene. Serien er inspirert av en sann historie om klasse- og kvinnekamp på begynnelsen av 1900-tallet.

Du kan se alle fire sesongene her på Filmoteket. 

 • IMDb-score: 7,8

 

Ørkenblomsten

Waris Dirie ble født på landsbygda i Somalia. Hun ble omskåret da hun var tre, og giftet bort da hun ble 13. Etterhvert klarte hun å flykte til London. Hun er analfabet og hjemløs i flere år, frem til hun blir kjent med Marilyn som hjelper henne. Hun begynner å lære seg språket og får jobb i en fastfood-restaurant. Der blir hun tilfeldigvis oppdaget av stjernefotografen Terry Donaldson. Dette møtet skal forandre livet hennes. 

Noen år senere er Waris internasjonal supermodell og FNs talskvinne mot omskjæring av kvinner. Denne filmen er basert på hennes bestselgende selvbiografi. 

 • IMDb-score: 7,4

 

Wanda

Wanda føler seg forbigått. Livet som hjemmeværende flerbarnsmor ble ikke slik hun hadde tenkt. Hun lengter etter noe mer, og kanskje fremfor alt noe eget. Wanda forlater alt for å kunne leve et fritt liv, men det er ikke lett å skape noe ut av ingenting.

Wanda er Barbara Lodens indieklassiker som dekonstruerer den amerikanske drømmen i en roadmovie som var forut for sin tid og har blitt hyllet verden over og inspirert filmskapere gjennom et halvt århundre.

 • IMDb-score: 7,1

 

Papicha

Under borgerkrigen i 1997 er Algerie tatt over av terrorgrupper som ønsker å etablere en islamsk stat. 

Nedjma er en 18 år gammel student som brenner for motedesign, men terrorister som vil innføre et muslimsk regime er overalt i Algerie. Når det sosiale klimaet blir mer autoritært, avviser hun de nye forbudene og religiøse kleskodene som de radikale innfører. Hun bestemmer seg for å kjempe for egen frihet og uavhengighet ved å sette opp et moteshow.

Filmen er basert på virkelige hendelser.

 • IMDb-score: 7,0

 

Kvinne på krigsstien

Til vanlig er hun en ydmyk kordirigent, men bak fasaden lever hun et dobbeltliv som brennende engasjert, buespennende miljøaktivist. Egenhendig iverksetter hun spektakulære aksjoner for å få bukt med monstermastene en gang for alle – Halla er beredt på å risikere alt for å beskytte de islandske viddene!

 • IMDb-score: 7,4

 

Jeanne d'Arc

En klassiker fra 1928.

Jeanne d'Arc viser rettsprossene mot Jeanne d'Arc, der hun fremstår ikke bare som seg selv, men som selve mennesket overfor sine dommere. Dreyer har redusert dekoren til et minimum, så også med bildene, hvor det er Jeannes reaksjoner og innerste følelser vi gjennom en rekke nærbilder får kontakt med. Som et mesterverk i filmhistorien viser den hva bildet med fravær av lyd kan fremkalle av uttrykk.

 • IMDb-score: 8,1

 

The Stoning of Soraya M.

Basert på en sann historie, og en film som treffer deg rett i magen. 

Oscar®-nominerte Shoreh Aghdashloo spiller den heroiske rollen som Zahra, en kvinne med en brennende hemmelighet. Når journalisten Freidoune befinner seg strandet i Zahras avsidesliggende landsby, tar hun en modig sjanse ved å avsløre det landsbyens beboere vil gjøre alt for å holde skjult.

Vær obs på sterke scener.

 • IMDb-score: 8,0

 

Milk County

Den viljesterke og opprørske melkebonden Inga har nylig blitt enke, og driver nå et gjeldsbelagt meieri alene i en øde islandsk dal. Hun er lei av livssituasjonen og har derfor ingenting å tape da hun bestemmer seg for å erklære krig mot andelslaget som styrer melkeprisene med mafiametoder og regelmessig truer henne og andre gårder i området.

Inga må finne frem sin indre stålvilje og oppfinnsomhet slik at hun kan bryte seg løs fra landbruksgigantens monopol og begynne å leve livet på egne premisser. Og det er helt klart at hun trenger å områdets andre bønder på laget, for å vinne.

 • IMDb-score: 6,5

 


Se flere filmer med sterke kvinner her! 


 

Published: 14/01/2021   Last updated: 14/01/2021