Article image

Julefilmer på Filmoteket

Disse koselige julefilmene anbefaler vi å se her på Filmoteket.

 

Jeg kommer hjem til jul

Verdensstjernen Simon kommer hjem til Sverige for å feire jul. Broren skal arrangere den årlige julekonserten og Simon har blitt overtalt til å delta. Anders, som alltid har levd i skyggen av broren, er ikke helt fornøyd med dette. Simon tar alt med ro, men denne julen blir han konfrontert med gamle minner og begravde familiehemmeligheter.

Med den svenske artisten Peter Jöback i rollen som Simon. 

 

Love Actually

Vi befinner oss i London, fem uker før jul. Statsministeren faller hodestups for en av sine ansatte, bare øyeblikket etter at han inntar Downing Street 10. En forfatter drar til Syd-Frankrike for å lege sitt knuste hjerte, og finner den store kjærligheten i en innsjø. En godt gift kvinne mistenker at ektemannen er i ferd med å gli fra henne. En nygift kvinne feiltolker signalene hun får fra brudgommens bestevenn. En skolegutt forsøker å vinne oppmerksomhet til den mest uoppnåelige jenta på skolen. En enkemann og stefar forsøker å bli kjent på ny med stesønnen som plutselig ble en fremmed, mens en kontorsjef forsøker å gjøre noe med avstandsforelskelsen på kontoret. Og en aldrende rockestjerne som har sett det meste håper på et comeback sent i karrieren.

Alle gjør de Love Actually til en uforglemmelig film som ikke bare forteller én historie, men hvor ti forskjellige flettes i hverandre - selvfølgelig mens skjebnen stikker kjepper i hjulene på de mest ubeleilige tidspunkt.

 

Reisen til julestjernen

Jepp, den gamle slageren fra 1976 med Hanne Krogh i rollen som Sonja. For mange er det en tradisjon å se denne på julaften, men klarer du ikke å vente kan du se den her allerede nå! 

 

Fanny og Alexander

Et av høydepunktene fra Ingmar Bergmans karriere. Denne selvbiografiske filmen er satt i en landlig svensk by i 1907. Den forteller historien om ett år i Ekdahl-familiens liv, sett av de små barna, Fanny og Alexander. Magi og religion, kjærlighet og død, forsoning og fremmedgjøring blir dyktig fanget i denne nøye detaljerte, kjærlig fotograferte filmen.

 

A Bad Moms Christmas

A Bad Moms Christmas følger våre tre lite verdsatte og overbelastede mødre når de gjør opprør mot julens utfordringer og forventninger. Og som om ikke det å lage den perfekte julen for familien ikke var vanskelig nok, må de gjøre det mens de har besøk av, og må oppvarte sine egne mødre. Kan de komme sine egne mødre enda nærmere?

 

Anywhere but Home

Se Vince Vaughn og Reese Witherspoon i rollene som Brad og Kate. Ingen digger juleferiene mer enn dem.

Hvert år finner Brad og Kate på den ene løgnen verre enn den andre for å slippe å feire jul med sine familier. Denne julen er planen å reise til varmere strøk, men et kraftig uvær sørger for at alle flyene innstilles. Når de i tillegg blir intervjuet på riksdekkende TV om innstillingene, så har de ikke noe valg. Dette året blir det familiejul, og før de vet ordet av det har de invitasjoner fra samtlige av de fire fraskilte foreldrene.

 

Barnefilmer:

 

Hjelp, vi skal ha juleavslutning

Denne julen står førskolelæreren Paul Maddens (Martin Freeman) ovenfor sin største utfordring noensinne, nemlig å lage en musikalforestilling ut av et juleevangelium. Hvert år konkurrerer Maddens skole med lokale, private skoler for å se hvem som kan lage den beste juleforestillingen, og hvert år havner Pauls skole på andreplass etter Gordon Shakespeares private skole.

Konkurransen tilspisser seg når Paul lyver til Gordon om hvordan Hollywood-produsenten Jennifer Poppy skal gjøre forestillingen om til en Hollywood-film med hans elever. Problemet er at de to har ikke snakket sammen på flere år, og når ryktet sprer seg spinner Pauls løgn ut av kontroll. Han befinner seg nå i sentrum av kranglende foreldre og overivrige barn som er desperate etter berømmelse og rikdom.

Kan sees med både engelsk og norsk tale.

 

Pitbullterje

En ganske annerledes ungdomskomedie om hva som skjer når noen stikker kjepper i jula!

Jim er 12 år, men på en måte mye eldre. På skolen er han minst i klassen, og tvinges til å kjøpe øl og røyk og arrangere fester i garasjen. Hjemme er det annerledes. Der er han far i huset, og tar vare på moren sin, som har forskanset seg under dyna med opptak av månelandingen på VHS og nekter å gå ut.

Juleforberedelser ute og hjemme gjør at Jim får merke hvor vanskelig det er å være både stor og liten på samme tid. Så begynner det en ny gutt i klassen, og Jim får vennen han ikke vil ha: Terje. Pitbullterje. For første gang i livet, og på en helt annen måte enn han hadde tenkt seg, må Jim forholde seg til noe så enkelt og vanskelig som en venn.

 

Karsten og Petras vidunderlige jul

Karsten og Petra gleder seg til jul! Men vil julenissen besøke Petra i år, eller vil han legge gavene utenfor døra, som han pleier? Dette er den tredje barnefilmen om de to bestevennene Karsten og Petra, basert på Tor Åge Bringsværds populære bøker. Denne gangen skal våre venner feire jul, noe begge gleder seg til.

 

Pippi feirer jul

Hvem har vel ikke sett Pippi, Tommy og Annika løpe nedover de idylliske gatene på Røros i jula før? Vil du ikke vente helt til julaften kan du se episoden her allerede nå!

 

Mer moro i Bakkebygrenda

Kanskje ikke en ren julefilm, men første halvdel er så stappet full av snø, sleder og koselig svensk julefeiring at den måtte med på julelisten vår. 

 

Se alle julefilmer her!

 

Published: 26/11/2021   Last updated: 26/11/2021