Article image

Movie tips : comedies

Av og til vil man bare koble av i sofaen med en morsom film. Derfor har vi samlet noen av våre favorittkomedier her på Filmoteket. I denne listen finner du ikke akkurat noe slapstick, men vi kan love deg noen knallgode filmer med glimt i øyet- som garantert får deg til å trekke på smilebåndet. God film!

 

The Farewell

Billi er født i Kina, men bor i New York. Nå skal hun i et familiebryllup i Changchun. Bryllupet er iscenesatt og bare en unnskyldning for at hele familien skal samles for å se bestemor, Nai-Nai, en aller siste gang. Hun har ikke lenge igjen å leve, men akkurat det får hun ikke vite, fordi familien har bestemt seg for å holde det hemmelig.

Forsøket på å gi henne en lykkelig tid forskånet fra bekymringer kommer i konflikt med Billis vestlige verdier. Billi prøver å navigere i et minefelt av forventinger og sosiale koder i Kina, samtidig som hun lærer mye om seg selv og gjenoppdager landet hun ble født i. Med en god løgn i sentrum blir det et humoristisk og rørende møte mellom familie og kulturer.

  • IMDb-rating: 7,6

 

Ugly, Dirty and Bad

I en liten brakkeby utenfor Roma bor den enøyde Giacinto med sin storfamilie som forsørger seg ved hjelp av veskenapping og prostitusjon. Giacanto selv bruker mesteparten av tiden på flasken og nekter å dele av den seddelbunten han ruger over som en verpesyk høne. Penger han har lurt til seg fra forsikringsselskapet etter å ha helt kalk i øyet. Det beste man kan si om ham, er at han i alle fall er konsekvent. Han behandler alle like dårlig. Men når tyrannen legger ned en storbrystet elskerinne i sin kones seng brister familiens tålmodighet. En kjempegryte med pasta settes på komfyren, krydret med pepper, basilikum – og rottegift. Et par, tre kilo. Men ingen aner hvilken seiglivet djevel Giacinto er.

Ettore Scola er kjent for sitt politiske engasjement. Han kritiserer i Tarvelig, heslig og vemmelig den glorifiserende måten å fremstille slumbefolkningen på: “I den borgerlige kulturen har den fattige alltid blitt fremstilt som et godt og positivt menneske og dermed blitt såvel de religiøse som marxistenes hellige ku. Slik er det ikke,” mener Scola: “De utstøtte som lever i samfunnets utkant under verst mulige forhold, blir naturligvis verre enn alle andre mennesker”.

  • IMDb-rating: 7,8

 

24 Hour Party People

Året er 1976 og Sex Pistols er i ferd med å sette sitt uutslettelige støvelavtrykk i musikkindustriens underliv. Inspirert av den uregjerlige energien som skyllet fram med punken, oppsto plateselskaper som ville ta vare på opprøret snarere enn å kommersialisere det. Et vanvittig eventyr om musikk, sex, dop, særegne personer og fødselen av en av verdens mest berømte klubber.

24 Hour Party People er en komedie om musikkens kanskje viktigste epoke, og historien om Manchester på syttitallet fram til tidlig på nittitallet. Med i originalopptak møter du Iggy Pop, Sex Pistols, Siouxie And The Banshees og Happy Mondays for å nevne noen få.

  • IMDb-rating: 7,3

 

Submarine

Full av overraskelser og uventede hendelser er dette en film å bli glad i. Femtenårige Oliver Tate har to store mål i livet: redde sine foreldres ekteskap, gjennom en nøye uttenkt plan, og å tape sin uskyld innen sin neste fødselsdag.

Han mistenker at hans mor har en affære med New Age-skumlingen Graham (Paddy Considine) og forsøker derfor å styre sine foreldres sexliv, og dikter opp kjærlighetsbrev fra sin mor som han sender til sin far. Hans egen "love interest", Jordana er forfriskende komplisert; en selvlært pyroman som krever å få lese gjennom Olivers dagboksnotater - spesielt de delene som handler om henne.

  • IMDb-rating: 7,3

 

100 ting

Bestekompisene Toni og Paul vedder på at de kan gi avkall på alle eiendelene sine – også klær - i 100 dager, hvor de får én gjenstand tilbake hver dag. I løpet av dette veddemålet innser de to at det eneste de ikke kan være uten er vennskapet deres. En historie om forbrukersamfunnet og jakten etter de virkelig viktige tingene i livet.

  • IMDb-rating: 6,4

 

Tårtgeneralen

På midten av 80-tallet blir Köping valgt til Sveriges kjedeligste by. Mens den lille bygda blir lamslått bestemmer den fordrukne tusenkunstneren Hasse P seg for å motbevise Stockholmssnobbene. Idéen hans er like søkt som den muligens er genial. Han har tenkt til å bake verdens lengste kake, som skal plassere Köping i Guinness rekordbok.

  • IMDb-rating: 7,2

 

Min pappa Toni Erdmann

Den tyske karrierekvinnen Ines jobber i Bucuresti. Hun får uanmeldte besøk av sin gamle far Winfried, som vil inn i livet hennes igjen. For å oppnå målet blander han seg med Ines fine forretningsforbindelser under pseudonymet Toni Erdmann, iført parykk, briller og falske tenner.

  • IMDb-rating: 7,4

 

Parasitt

Vi kan ikke la være å nevne Parasitt, som vant 4 Oscar-priser i 2020, blant annet for årets beste film. 

I filmen møter vi en familie på fire som bor i en nedslitt kjellerleilighet i byen. Utsikten er en glipe på gateplan mot et smug der bedrukne karer har for vane å late vannet. Med varierende hell tyvlåner de internett fra etasjen over, og for å få mat på bordet pakker de pizzaesker for en restaurantkjede i nærheten. På tross av samholdet og kjærligheten til hverandre, er det ikke stort til liv. Etter et besøk fra en venn av familiens sønn, åpenbarer det seg med ett en gyllen mulighet, en vei ut av elendigheten. Familien griper sjansen med begge hender.

  • IMDb-rating: 8,6

 

Stabukker

I en avsidesliggende dal på Island bor brødrene Gummi og Kiddi. De er begge sauebønder og svært stolte av sine flotte dyr som familien har avlet frem gjennom generasjoner. De har ikke snakket sammen på 40 år, og kommuniserer gjennom gårdshunden som løper mellom dem med ordknappe beskjeder. En dag oppdager Gummi at en av sauene til Kiddi er syk og hele flokken er i fare. Nå må brødrene legge gammelt uvennskap til side for å redde det kjæreste de eier.

Stabukker er en sorgmunter film full av varme og vemod, spøk og alvor, og med stor kjærlighet til alle einstøingene på landsbygda.

Filmen var Islands Oscar-kandidat og har allerede vunnet en rekke priser, blant annet beste film i Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes.

  • IMDb-rating: 7,3

 

 

Published: 09/09/2021   Last updated: 09/09/2021