Article image

Astrid Lindgren på Filmoteket

Se de kjente og kjære Astrid Lindgren-filmene på Filmoteket!


Søndag 14. november er det 114 år siden Astrid Lindgren ble født i Vimmerby i Sverige. 

Den folkekjære forfatteren har i tillegg til å ha skrevet mer enn hundre romaner, skrevet manus til mer enn 40 barnefilmer.

Her på Filmoteket har vi mange av de kjente og kjære barnefilmene basert på Lindgrens bøker, så ta en titt og la barndomsnostalgien strømme på! 

 

Pippi Langstrømpe (1968)

Den gode gamle serien om verdens sterkeste jente!

Astrid Lindgrens fantastiske historier om den rødhårete krutt-tønna Pippi Langstrømpe og hennes venner er lest og elsket over hele verden.

Linken over fører deg til den originale TV-serien, men du kan også se følgende Pippi-filmer på Filmoteket: 

 

Emil i Lønneberget (1971)

"Eeeeeeeemil!" Når det ropes i Katthult er det kun ett trygt sted på denne jord for Emil: snekkerboden.

I den første Emil-filmen presterer den sjarmerende, blonde guttungen både å heise lillesøsteren sin opp i flaggstangen, samt å sette hodet fast i en suppebolle. 

Du kan også se oppfølgerne Nye streker av Emil i Lønneberget (1972) og Emil og grisungen (1973) her på Filmoteket. 

 

Brødrene Løvehjerte (1977)

Brødrene Karl og Jonathan Løve blir gjenforente etter sine korte liv på jorden i landet Nangijala der "eventyrets og leirbålets tid" hersker. Nå skal de bare være lykkelige i kirsebærdalen, men eventyrlandet er fylt med onde riddere og uhyrlige drager. 

Finnes det noen som ikke har blitt våte i øyekroken av denne klassikeren?

 

Gi deg da, Marikken (1979)

På Junibakken i Sverige bor syv år gamle Marikken, en syvåring med et stort hjerte. Er det noe Marikken ikke tåler, så er det urettferdighet og slemme mennesker. Da sier hun fra. Filmen tar for seg underfundige og varme eventyr. Vi følger i Marikkens spor når hun med syvåringens store hjerte prøver å hjelpe alle som har vært uheldige. 

Se også oppfølgeren Marikken på Junibakken (1980) her.

 

Rasmus på loffen (1981)

Ni år gamle Rasmus er foreldreløs og bor på barnehjem. Han har det ganske bra, men ønsker seg veldig en mamma og pappa. Av og til kommer det barnløse ektepar til barnehjemmet for å velge et barn, men de vil alltid ha en liten pike med lyse krøller. Rasmus skjønner til slutt at skal han få seg noen foreldre, må han finne dem sjøl.

Han bestemmer seg for å rømme og treffer Oskar. Oskar vil ikke ha noe å gjøre med denne gutten, men etter hvert blir de gode venner. Rasmus får være med på spennende og morsomme hendelser som han ble advart mot på barnehjemmet.

 

Ronja Røverdatter (1984)

Røverhøvdingen Mattis gleder seg stort over å få en datter - Ronja. Gleden blir til skuffelse når Ronja vokser til og blir venner med Birk, sønnen til Mattis` erkerival Borka. Fedrenes bitre kamp om Mattis-borgen blir en prøvelse for vennskapet mellom Ronja og Birk.

 

Alle vi barna i Bakkebygrenda (1986)

Bakkebygrenda er et lite tettsted i Småland. Der er det tre gårder. På Midtgarden bor Lisa med sine brødre Lasse og Bosse. På Nordgarden bor søstrene Britta og Anna. Og på Sørgarden bor Olle. Ja, og så Kerstin også, Olles lillesøster. Flere barn finnes det ikke i Bakkebygrenda, men det holder... Det er deilig midtsommer og det bare vrimler av eventyr hver eneste dag!

Se også oppfølgeren Mer moro i Bakkebygrenda (1987) her.

 

Lotta fra Bråkmakergata (1992)

I et lite, gult hus i Bråkmakergata bor Jonas, Mia og Lotta. De leker og har det gøy hele dagen. Pappa sier at Lotta er sta som en geitebukk, og han har vel egentlig rett. En dag Lotta sitter på gjerdet kommer Jonas og Mia syklende i full fart, og Lotta blir så misunnelig at hun selv bestemmer seg for å lære å sykle. Men hun har jo ingen sykkel, så hun bestemmer seg for å rappe en..

Se også oppfølgeren Lotta flytter hjemmefra (1993) her. 

 

Published: 12/11/2021   Last updated: 12/11/2021