Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 47

Husker du denne britiske Oscar-vinneren?


Denne ukas fredagsfilm utspiller seg i det tidlige 1900-tallets England og utforsker komplekse sosiale strukturer og klasseforskjeller. Med kjente skuespillere som Anthony HopkinsHelena Bonham Carter og Emma Thompson blant rollene.
 

Ukas fredagsfilm: Howard's End (1992)

London 1910. De tre søsknene Schlegel, ved storesøster Margaret, lillesøster Helen og broren Tibby, er godt stilt uten å leve i overflod. De blir kjent med familien Wilcox, og før gamle fru Ruth Wilcox dør, testamenterer hun sommerhuset Howard’s End til Margaret. Ektemannen og barna velger dog å se bort i fra hennes siste ønske, og beholder det selv.

Et av Merchant Ivorys mesterverk, med førsteklasses skuespill i en historie om klasseforskjeller og endringer i det edvardianske England.
 

Mottakelse

Emma Thompson, som portretterte Margaret Schlegel, vant en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, og Ruth Prawer Jhabvala mottok en Oscar for beste tilpasning av manus. Filmen ble også anerkjent for Anthony Hopkins' overbevisende rolleprestasjon og Ivorys dyktige regi.

Mottakelsen blant publikum var også positiv, og Howard's End har siden blitt ansett som en klassiker innen britisk film.

  • IMDb-score: 7,4

Fun fact: Dame Emma Thompson mottok totalt tretten nominasjoner for sin rolle i denne filmen. Hun vant i alle disse begivenhetene, som inkluderer en Oscar, en Golden Globe og en BAFTA som beste skuespillerinne.
 

Se filmen her!

 

Publisert: 21.11.2023   Sist oppdatert: 21.11.2023