Article image

Filmtips: Knallgode filmer basert på bøker

Ikke tid til å lese boka? Se filmen!

Rekk opp hånda alle som har hørt frasen “filmen var mye dårligere enn boka”! Det trenger du ikke være redd for her. Alle filmene er basert på litterære verk, men står stødig som en høydare i seg selv. 

 

Papillon

Basert på Henri Charrières selvbiografi 'Papillon' (1969). Denne filmen er en nyinnspilling av den første filmatiseringen fra 1973. 

Henri “Papillon” Charrière (Charlie Hunnam), en skapsprenger fra Paris’ underverdenen, blir lurt i en felle og feilaktig dømt for mord. Han dømmes til livstid og blir sendt for å sone på den beryktede Djeveløya. Fast bestemt på å gjenvinne friheten slår han seg sammen med bedrageren Louis Dega (Rami Malek), som i bytte mot beskyttelse går med på å finansiere Papillons flukt.

  • IMDb-score: 7,2

 

En engel ved mitt bord

Basert på Janet Frames tre selvbiografier 'To the Is-Land' (1982), 'An Angel at My Table' (1984), og 'The Envoy from Mirror City' (1984).

En besettende fortelling om en plaget jente som diagnostiseres som schizofren og tilbringer årevis i institusjoner før sitt gjennombrudd. 

Som barn var Janet relativt sky og sårbar, noe som bidro til å sette henne utenfor. Problemene forsvant ikke etter hvert som hun ble eldre, og hun utviklet en sosial redsel som ble mer og mer hemmende. Når hun feildiagnostiseres som schizofren, er det starten på et langt institusjonsopphold. Samtidig som dette gjør at hun mister flere år av sitt liv, er det da hun innser at det eneste hun vil og må gjøre, er å skrive.

En engel ved mitt bord er mye mer enn en tragisk sykehusskildring eller beretningen om et misforstått geni; det er en fargerik, medrivende fortelling om en person helt utenom det vanlige, som forsøker å komme nærmere en forståelse av egen identitet.

  • IMDb-score: 7,5

 

Walkabout

Løst basert på romanen 'Walkabout' (1959) skrevet av James Vance Marshall (pseudonym for Donald G. Payne).

Som et resultat av fryktelige hendelser havner en tenåringsjente og lillebroren hennes i den australske villmarken. Å ta seg til sivilisasjonen blir nærmest en uoverkommelig prøvelse, men heldigvis støter de på en aboriginsk gutt som bestemmer seg for å hjelpe dem.

Walkabout er et av Nicolas Roegs tidlige storverk, som sammen med Performance og The Man Who Fell to Earth ga ham kritikernes ros, og fans over hele verden.

  • IMDb-score: 7,6

 

The Wife

Basert på Meg Wolitzers roman 'The Wife' (2003).

The Wife er en følelseladd, gripende og sterk reise i selvutvikling, frigjøring og en hyllest til kvinnen.

Joan Castleman (Glenn Close) er en meget intelligent, fremdeles slående vakker kvinne og en perfekt oppofrende kone. De siste førti årene har hun brukt til å støtte opp under sin ektemann Joes (Jonathan Pryce) litterære karriere og har samtidig gitt slipp på sine egne drømmer og ambisjoner. Hun har sett en annen vei til hans mange sidesprang og bortforklart de med hans sjarmerende personlighet og humoristiske sans.

Deres skjebnefulle pakt har resultert i et ekteskap med ujevne kompromisser og har nå fått Joan til å nå bristepunktet. Samme kvelden Joe skal motta Nobelprisen i Litteratur, selve kronjuvelen i et langt og suksessrikt forfatterskap, bestemmer Joan seg for å fortelle verden deres store hemmelighet.

  • IMDb-score: 7,2

 

Legend

Basert på John Pearsons biografi 'The profession of Violence: The Rice and fall of the Kray Twins'.

Legend er den sanne historien om de beryktede gangsterne, tvillingene Ronald og Reginald Kray som terroriserte London på 1950 og 1960 tallet. Sammen tok de over byen. Men da deres velde ble større kom maktkamper, galskap og en kvinne og svekket deres bånd.

Tom Hardy spiller begge tvillingene i denne spennende filmen.

  • IMDb-score: 6,9

 

Saras nøkkel

Basert på Tatiana de Rosnays boksuksess 'Saras nøkkel' (2006), en roman som lå utrolige 90 uker på New York Times bestselgerliste. Boken er publisert i 38 land og har solgt hele 3 millioner eksemplarer verden over.

Paris, juli 1942. Sara, en 10-årig jødisk jente rekker akkurat å få gjemt unna sin yngre bror i klesskapet. Bare minutter senere arresteres resten av familien på brutalt vis av det franske politiet, under den beryktede jøde-arrestsjonen, Vel' d'Hiv. Den unge jenta låser døra og gjemmer nøkkelen, overbevist om at hun skal komme tilbake og låse ut sin bror om noen timer senere. Men timer blir til døgn, og Saras desperasjon tiltar.

60 år senere, i forkant av minnedagen for Vel' d'Hiv, får den amerikanske journalisten Julia Jarmond oppdraget å skrive en artikkel om denne svarte dagen i Frankrikes historie. Under arbeidet med saken snubler hun over Saras neddyssede familiehistorie, og hun blir raskt overbevist om at det er denne hendelsen hun skal avdekke. I arbeidet med saken snubler Julia over flere tegn som leder henne mot Sara, samtidig som hun begynner å stille spørsmål ved sitt eget liv - og sin fremtid.

  • IMDb-rating: 7,5

 

The Sisters Brothers

Basert på Patrick deWitts roman 'The Sisters Brothers' (2011).

Året er 1851 og vi befinner oss i det villeste vesten. Brødrene Eli og Charlie Sisters er to notoriske drapsmenn og nådeløse dusørjegere. Nå er de på jakt etter Hermann Kermit Warm, som etter sigende har funnet opp en genial måte å vaske fram gull. Han skylder en god slump penger og ønskes utlevert død eller levende.

Her lurer døden rundt hver sving. Man skal tenke fort og trekke enda fortere. Brødrene Sisters er gode til begge deler.

  • IMDb-rating: 7,0

 

Still Alice

Basert på Lisa Genovas roman 'Still Alice' (2007).

Alice Howland er en kjent språkprofessor som begynner å glemme ord. Hun får den knusende diagnosen tidlig Alzheimers. Det blir en kamp for å holde kontakten med den hun engang var.

Julianne More, Alec Baldwin og Kirsten Stewart er blant de medvirkende i dette sterke dramaet. Moore vant både Oscar, Golden Globe og SAG i kategorien beste kvinnelige hovedrolle for sin rolleprestasjon i filmen.

  • IMDb-score: 7,5

 

En gang var vi krigere

Basert på Alan Duffs roman 'Once Were Warriors' (1990).

Hos familien Heke er ikke livet fryd og gammen. Jake Heke blir voldelig når han drikker, den ene sønnen er med i en gategjeng, og den andre står på tiltalebenken. Moren Beth og barna står overfor det vanskelige, men livsavgjørende valget mellom å bli værende i en håpløs situasjon og å frigjøre seg.

 En gang var vi krigere er et prisbelønt familiedrama om å akseptere skjebnen for å skape en fremtid.

  • IMDb-score: 7,9

 

God film!

 

Published: 24/09/2021   Last updated: 24/09/2021