Article image

Ukas filmer // Uke 21

Denne uka har vi publisert en rekke gode dramafilmer og et bredt utvalg av glimrende dokumentarer.

 

Vil du se en god spillefilm kan vi anbefale disse nypubliserte filmene: 

 

Rolling Stone skrev dette i anmeldelsen av James White: “Some movies are so good and true and tough-to-the-core they should just sneak up on you. James White is one of them.”

James White (Christopher Abbott), er en bekymret mann i tjueårsalderen som forsøker å få livet til å fungere i New York. Han faller dypere og dypere inn i et hedonistisk og selvdestruktivt liv, men når hans mor (Cynthia Nixon) blir alvorlig syk tvinges James til å ta kontroll over livet sitt igjen.

Ps: Scott Mescudi, bedre kjent under artistnavnet Kid Cudi, har både laget musikken til filmen og spiller James’ beste venn.

 

Land og frihet er Ken Loachs mest ambisiøse filmprosjekt til nå. Handlingen er lagt til 1936. Da unge individualister reiste til Spania for å kjempe mot fascismen under den spanske borgerkrigen.

Filmen fikk både kritikerprisen og den økumeniske prisen ved filmfestivalen i Cannes i 1995.

Passer perfekt for deg som er glad i gode krigsdramaer!

 

Året er 1961 og den berømte psykologen Stanley Milgram utformer sine kontroversielle atferdseksperiment. Mennesker får gjennom ordre utføre potensielle dødelige elektriske støt, under forutsetning at de selv ikke står ansvarlige.

Winona Ryder (Stranger Things, Star Trek) og Peter Sarsgaard (Black Mass, Green Lantern) spiller hovedrollene i dette virkelighetsbaserte og gripende dramaet.

 

En offiser og spion handler om den skandaløse "Dreyfus-saken", som det har blitt skrevet flere spaltemil om i 125 år.

Året er 1894, og Frankrike blir rystet av en av historiens største rettsskandaler når den jødiske kapteinen Alfred Dreyfus blir dømt for spionasje og landsforræderi til tross for at han selv nektet skyld.  

Filmen er regissert av den legendariske og omdiskuterte regissøren Roman Polanski med Oscar-vinnende Jean Dujardin ("The Artist») i hovedrollen. 

 

Vil du heller se en dokumentar foreslår vi en av disse: 

Leith i North Dakota har ikke flere enn 24 innbyggere som lever i sin egen lille idyll. Men idyllen trues når white power-supporteren Craig Cobb flytter inn, med planer om å kjøpe opp land og bygge opp en nynazistisk koloni.

En høyst relevant dokumentar om et lite samfunn og dets skremmende samfunnsutvikling. 

 

Er du glad i sneakers er denne dokumentaren midt i blinken. 

Dokumentaren Sneakerheadz gir en fargeglad og et oppløftende innblikk i samtiden. Her er samlere klare til å gjøre hva som helst for å få tak i et par joggesko. Ligge gjemt i en container, eller stå i kø i timesvis med minusgrader for å få en viss modell er helt normalt blant disse samlerne. Fra strendene i California til Tokyos proppfulle gater, betraktes disse joggeskoene som uvurderlige samleobjekt. Mer ettertraktet enn de mest skinnende edelstener.

 

Er du glad i litt halvklein 80-talls action med stjerner som Chuck Norris og Jean-Claude Van Damme? Da er dette dokumentaren for deg.

The Electric Boogaloo handler om to innvandrerfettere som er besatt av film: Menahem Golan og Yoram Globus. I jakten på den amerikanske drømmen etablerte de et uavhengig filmstudio (Cannon), som produserte over 120 exploitationfilmer fra 1979 til 1989, noe som banet vei for karrierene til stjerner som Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme og Dolph Lundgren.

 Med ubøyelig energi og mot gjorde fetterne det uavhengige studioet til et sentralt Hollywood-studio.

 

Bli bedre kjent med Alfred Hitchcock, skaperen av blant annet Psycho, Fuglene og Vertigo.

Hitchcock / Truffaut treffer du noen av verdens største regissører i dag (bla. Martin Scorsese og Wes Anderson) som diskuterer hvordan Francois Truffaut's bok fra 1966 "Cinema According to Hitchcock" har preget filmhistorien, og ikke minst hvordan Hitchcock selv har inspirert deres arbeid.

Must-see for deg som er Hitchcock-fan, eller bare har en generell interesse for filmhistorie! 

 

Borgerrettsaktivist og soulartist Mavis Staples og hennes The Staple Singers la på 50-tallet grunnlaget for mye av soul, - og popmusikken slik vi kjenner den i dag.

Legender som Bob Dylan, Prince og Levon Helm forteller i denne dokumentaren om Mavis enorme betydning for både musikken og borgerrettighetsbevegelsen. 

 

Se alle nypubliserte filmer her! 

Published: 20/05/2020   Last updated: 20/05/2020