Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 46

En ung jentes kamp for frihet og selvstendighet i et konservativt land.


Denne ukas fredagsfilm er er den første spillefilmen fra Saudi-Arabia, et land uten kinoer. Filmen er i tillegg regissert av en kvinne, Haifaa Al Mansour, og har fått oppmerksomhet for å være en banebrytende film i en kulturell kontekst der kvinnelige filmskapere har møtt utfordringer.
 

Ukas fredagsfilm: Den grønne sykkelen (2012)

Wadjda er ei nysgjerrig og uredd jente på ti år. Hun drømmer om en grønn sykkel, men i Saudi-Arabia hvor Wadjda bor er det ikke tillatt for jenter å sykle i gatene. Mens moren hennes er opptatt med å overbevise faren om å ikke finne seg kone nummer to, prøver Wadjda å skaffe penger til å kjøpe sykkelen selv. På skolen er hun kjent som en bråkmaker. Da hun melder seg opp i en konkurranse i Koran-resitasjon der førsteprisen er en pengesum, blir lærerne hennes overrasket.

Den grønne sykkelen er en sjarmerende og engasjerende fortelling om ei tøff jente som trosser samfunnets regler for å følge sin egen vei. Wadjda er en heltinne full av liv og Waad Mohammed er et funn i rollen. Hennes energiske pågangsmot er smittende og filmen har vunnet publikums hjerter verden over.

  • IMDb-score: 7,5

Se filmen her!

 

Published: 14/11/2023   Last updated: 14/11/2023