Article image

Ukas filmer // uke 18

Blant ukas nye filmer finner du fascinerende biografier og sterke skjebner.

 

Er du lysten på noen historier fra virkeligheten? Denne uka har vi publisert flere nye biografiske dokumentarer du bør sjekke ut.

Hvordan er det mulig at en bilmekaniker fra Australia plutselig kaprer rollen som selveste agent 007? I dokumentaren Becoming Bond (2017) blir man servert en fascinerende fortelling om et av historiens korteste Bond-eventyr.

Syns du det er mer interessant med fantastiske kjoler og stilfulle legender? Da er dokumentaren om Cecil Beaton noe for deg. I Love, Cecil (2017) får man et unikt innblikk i historien om den legendariske kostymedesigneren og fotografen Cecil Beaton. Han har blant annet laget kreasjonene i My Fair Lady og Anna Karenina - og ikke minst vært fotografen til Dronning Elizabeth.

“I don’t give a damn ‘bout my reputation”, synger Joan Jett. Sangen “Bad reputation” har du garantert hørt før, men historien om dama som skrev den er minst like kul. I dokumentaren Bad Reputation (2018) blir du med på en reise gjennom Joan Jetts liv og karriere, fra hennes tidlige år som grunnlegger av The Runaways og første samarbeid med Kenny Laguna til hennes status som rockeikon.

Vil du heller bruke langhelga på å synke inn i en god spillefilm?

Da kan du for eksempel sette på Hemmeligheter og løgner (1996).  Den følger den fargede kvinnen Hortense i sin jakt på sin biologiske mor. Til sin store forbauselse oppdager hun at moren er hvit. Denne filmen har fått hele 8,0 i rating på IMDB, og er virkelig verdt å se.

En annen sterk historie får du i filmen En engel ved mitt bord (1990). Den tar utgangspunkt i selvbiografiene til Janet Frame, New Zealands mest berømte forfatter og dikter. En engel ved mitt bord er en besettende fortelling om en plaget jente som diagnostiseres som schizofren og tilbringer årevis i institusjoner før sitt gjennombrudd.

Til sist må filmen I am not a witch (2017) trekkes frem. Filmen handler om 9 år gamle Shula som anklages for å være en heks. Hun får valget mellom å forvandle seg selv til en geit, eller å bli sendt til en hekseleir. Hun velger det siste. Regissøren dro faktisk til ekte hekseleirer som enda eksisterer i Ghana for inspirasjon til filmen. Verdt å se!

Published: 29/04/2020   Last updated: 29/04/2020