Ukas filmer // Uke 25
Disse nypubliserte filmene bør du se på Filmoteket nå.
Nå er det mye gull på Filmoteket! Den siste uka har vi publisert alt fra gamle klassikere til nye Oscar-favoritter.
Her er ukas filmer!
Denne dokumentaren må du bare se!
Searching for Sugar Man forteller den utrolige historien om Rodriguez, mannen som kunne ha blitt 70-tallets største musikkikon, men som ble glemt.
Etter å ha blitt oppdaget i en bar på slutten av 60-tallet av to kjente produsenter, spilte han inn et album som man trodde ville etablere ham som en av de største musikerne i sin generasjon. Albumet ble en kommersiell fiasko. Rykter gikk om et grusomt selvmord på scenen, og han forsvant inn i glemselen. En bootleg fant derimot etter hvert veien til Sør-Afrika, og i løpet av de neste to tiårene ble han et fenomen der.
Hans album "Cold Fact" ble soundtracket til anti-apartheid-bevegelsen, og det mystiske solbrillefjeset til Rodriguez ble et ikon. Ingen visste hvem han var, men tekstene og låtene hans resonnerte noe voldsomt hos massene som var lei av all forskjellsbehandlingen.
Filmen følger historien om to sørafrikanske fans som satte seg fore å finne ut hva som egentlig skjedde med helten sin. Deres etterforskning fører dem til en historie mer ekstraordinær enn noen av de eksisterende mytene.
Føler du for en sterk og gripende historie denne uka, er Kapernaum filmen du bør se.
Den handler om Zain, en 12 år gammel gutt som bestemmer seg for å saksøke foreldrene sine for å ha satt ham til verden. Født til et hardt liv på gaten i Beirut, soner Zain allerede en dom på fem år for å ha knivstukket en mann som kjøpte hans 11 år gamle søster for å gifte seg med henne. Saken mot hans foreldre avslører grusomme detaljer om livet hjemme hos Zain.
Kapernaum vant juryprisen i Cannes i 2018, Amandaprisen for årets utenlandske spillefilm i 2019, og ble også nominert til Oscar for beste utenlandske film.
En kritikerrost perle av en konsertfilm for deg som er musikkinteressert.
Amazing Grace er Sydney Pollacks enestående dokumentasjon av live-innspillingen av Aretha Franklins bestselgende gospel-plate med samme navn, fra 1972. Opptakene er gjort i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles. Den planlagte filmatiseringen ble aldri ferdigstilt – men nå, nesten 50 år senere, gjøres det unike historiske materialet endelig tilgjengelig for publikum.
Klassikeren fra 90-tallet som gav Leonardo DiCaprio sin første Oscar-nominasjon!
Gilbert Grape (Johnny Depp) bor i Endora, en typisk amerikansk småby hvor det ikke skjer noe. Å bo der er som å danse uten musikk, sier Gilbert. Det virker som om livet går forbi han. Med ansvar for sin autistiske lillebror Arnie (Leonardo DiCaprio) og en mor som med sine 200 kg er svært bevegelseshemmet, er det lite tid til eget liv.
Maktesløs føler han at livet flyter avgårde mens han bruker alle sine krefter på å ta seg av andre. Han bor i Amerika - mulighetenes land, men er innesperret. Men en dag kommer Becky (Juliette Lewis) til Endora, og mellom henne og Gilbert oppstår det snart et skjørt og spesielt vennskap.
Nøyaktig 50 år etter at sanglegenden Judy Garlands alt for tidlige død, portretteres og synges hun av Oscar-vinner Renée Zellweger i en fantastisk prestasjon.
Året er 1968 og Judy forbereder seg til en rekke show i London. Hun sjarmerer musikere, venner, fans og hennes kommende femte mann Mickey, men den indre skrøpeligheten slår sprekker i den pene fasaden. Filmen utspiller seg når sangikonet er kun 46 år gammel og allerede har levd et langt, turbulent liv i showbusiness.
I følge Whangarafolkets legender kom deres forfedre ridende til New Zealands kyst på ryggen av en hval for over tusen år siden. Siden den gang har hver førstefødte sønn i hans slektslinje ledet folket videre gjennom med- og motgang. Men krisen nærmer seg. Etter en skjebnesvanger fødsel dør moren og det ene tvillingbarnet som var ment å bringe slekten videre. Dermed står hele forfedrenes arv i fare. Det gjenlevende barnet er nemlig ei jente.
Whale Rider er en fantastisk historie om en liten jente som tar skjebnen til hele sitt folk i egne hender. Filmen har vunnet nærmest det som er av publikumspriser på festivaler verden over, ikke minst på grunn av den usedvanlig karismatiske hovedrolleinnehaveren Keisha Castle-Hughes. Bare 11 år gammel og uten tidligere filmerfaring ble hun, som en av de yngste noensinne, nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.
Vi har godt av å se filmer som serverer oss en velkjent historie fra andre sider enn den vi er vant til å se fra. Paradis nå! er en slik film.
Vi følger to palestinske menn, Khaled og Saïd, som jobber sammen på et bilverksted. De er tilsynelatende fornøyde, og ser ut til å avfinne seg med et rutinepreget liv. Etter hvert kommer det frem at de begge har gitt opp livet, ved å vie seg som selvmordsbombere. Når dagen kommer, er det likevel tøffere for dem å forberede seg enn de trodde, og vi følger deres kvaler idet de går igjennom de faste ritualene før martyrdøden
Filmen er mer deskriptiv enn normativ, den bortforklarer ikke det de gjør, men gir et ansikt til de mange som har ofret både sine egne og andres liv for det de tror på. Filmen er et lavmælt skrik om hva som skjer i Midtøsten, men den er også skremmende aktuell internasjonalt og gir et sjeldent innblikk i et lukket univers.
Vi møter mesteren og hans arbeid slik de aldri har vært presentert før. Regissør Julian Schnabel har skapt en film preget av nerven som karakteriserer van Goghs malerier.
Det er historien om en kunstner som må betale en høy pris for å utfordre samfunnets normer, og vi kommer tett innpå kunstneren i hans mest produktive periode. I områdene rundt Arles i Frankrike skaper han malerier med sterke penselstrøk og intense farger. Einstøingen Vincent føler seg kun vel i selskap kunstnervennen Gauguin (Oscar Isaac) og hans elskede eldre bror Theo (Rupert Friend). De fleste mener at kunsten hans er forrykt, og etter å ha gitt sitt avkuttede øre til en kvinnelig bekjent, avskriver landsbyboerne kunstneren selv som gal også. Vincent ender på en institusjon hvor en prest (Mads Mikkelsen) hjelper ham til en slags innsikt om hvorfor han er misforstått - kanskje maler han for folk som ikke er født ennå?
Willem Dafoe ble tildelt skuespillerprisen Volpi Cup under Venezia Filmfestival for rollen som van Gogh, og har også blitt nominert til en rekke filmpriser, inkludert en Golden Globe. I januar ble han også Oscar-nominert for Beste mannlige hovedrolle.
Publisert: 18.06.2020 Sist oppdatert: 18.06.2020