Article image

Filmtips: Umberto Eco: Library of the World

På vandring gjennom Umberto Ecos bibliotek.

Verdens bokdag markeres den 23. april, også på Filmoteket. For anledningen tipser vi om dokumentaren Umberto Eco: Library of the World.

Umberto Ecos karriere

Umberto Eco var forfatter, filosof og journalist som i en årrekke arbeidet for TV-nettverket RAI i Italia, hvor han hadde ansvar for kulturredaksjonen. Parallelt med jobben studerte han semiotikk og skrev romaner, deriblant «Rosens navn» som også senere ble filmatisert. Eco ble etter hvert professor ved universitetet i Bologna og jobbet der samtidig som han skrev bøker.

Interessen for bøker

I et intervju med Dagens Næringsliv i 2015 fortalte han om oppdagelsen av gleden ved bøker da han overtok en eske med sin farfars gamle, uinnbundne bøker. Han jobbet senere iherdig med å rekonstruere innholdet i esken.

«Det gir meg en følelse av trygghet å være omringet av bøker», sier Eco. Og det var ikke rent få bøker han hadde. Da han døde i 2016 ble boksamlingen hans på mer enn 30 000 bøker donert til den italienske stat, til glede for alle som vil lære.

Verdensbiblioteket

I dokumentaren treffer vi Eco på hjemmebane omgitt av sine venner, bøkene. Men Eco fremstår ikke som en livsfjern figur bak et skrivebord i et støvete kontor. Han er særdeles levende, en familiemann, en som lærer fra seg og deler både kunnskap og bøker. 

«Bibliotekene er menneskehetens minne», sier han i dokumentaren. «Uten minne er det umulig å bygge en fremtid». Derfor brukte han livet sitt til å samle bøker, studere dem  og formidle fra bøkenes verden til glede og nytte for alle.

Se dokumentaren her.

Glad i bøker? Se flere filmer om temaet her.

Publisert: 24.04.2024   Sist oppdatert: 24.04.2024