Article image

Happy Pride!

Juni er pride-måned verden over. I den anledning har vi laget en liste med filmer som aktualiserer pride på hver sin forskjellige måte.

Blå er den varmeste fargen

En moderne klassiker!

Den unge jenta Adèle er i et forhold med en gutt. Når hun møter Emma, en langt mer erfaren jente med blått hår, endres livet hennes for alltid. Møtet med Emma markerer Adèles seksuelle oppvåkning og forelskelsen utvikler seg til et dypt og altoppslukende forhold.

Årets Cannes-jury med Steven Spielberg i spissen lot seg imponere  av hovedrolleinnehaverne Léa Seydoux og Adèle Exarchopoulos i den grad  at de valgte å dele Gullpalmen mellom regissør og skuespillerne.  Det er første gang dette har skjedd i Cannes.

 

Pride

Britisk lykkepille av fineste kvalitet med flere kjente skuespillere.

1984, den britiske gruvestreiken har dratt ut tiden. For arbeiderne i byen Dulais i Wales begynner den økonomiske situasjonen å bli desperat. Men løsningen kommer fra uventet hold. En gjeng Londonbaserte gay-aktivister bestemmer seg for å hjelpe til og årets mest sjarmerende kulturrock er et faktum.

 

From Afar

Sårt og fint drama om overraskende relasjoner.

Armando, en ensom eldre mann, søker unge menn i Caracas og betaler dem for deres selskap. En dag møter han Elder, en 17 år gammel gutt som er leder av en kriminell gjeng, og dette møtet skal forandre livene deres for alltid.

From Afar har blant annet vunnet Gull-løven ved filmfestivalen i Venezia i 2015.

 

Three Generations

Rørende familiedrama om kjønnsskifte. 

Three Generations forteller den gripende historien om tre generasjoner av en familie som bor under samme tak i New York mens de må håndtere en livsforvandlende forvandling som berører dem alle.

Ray (Elle Fanning) er en tenåring som vet at han er gutt, selv om han ble født i en kvinnelig kropp. Ray har allerede levd som gutt i flere år, men er nå klar til å begynne med hormonbehandling. Den enslige moren hans, Maggie (Naomi Watts), må oppspore Rays biologiske far (Tate Donovan) for å få hans juridiske samtykke i Rays kjønnsskifte. Dolly (Susan Sarandon), Rays lesbiske bestemor, sliter med å akseptere at hun nå er bestemor til en gutt.

Alle må konfrontere sin egen identitet; de må lære å godta forandring og finne styrke sammen som familie for å kunne finne aksept og forståelse.

 

120 slag i minuttet

Rørende fransk drama om AIDS-aktivister.

Politikk og pasjon i Paris. Det er tidlig 90-tall og AIDS har tatt mange liv.

De fryktløse og frittalende aktivistene i Act Up står midt i en politisk kamp for liv og død, bokstavlig talt: Kaotiske møter, opphetede debatter, spektakulære aksjoner og midt i dette en vakker kjærlighetshistorie mellom Nathan og Sean. To helt forskjellige gutter som finner sammen i kampen for en felles sak.

 

Carmen & Lola

Spansk film som illustrerer hvor viktig pride er. 

17-årige Carmen er allerede forlovet. Det forventes at hun snart gifter seg, får mange barn og lever slik gode sigøynerkvinner alltid gjort gjennom tidene i Madrids forsteder. Hun er vant til å være overvåket og beskyttet, hun får ikke bruke mobil eller røyke, og får gå ut bare i følge med et familiemedlem.

Men så møter Carmen den 16 år gamle Lola, og det forandrer alt. Homofobien hun har vokst opp med blir torpedert av forvirrende og vidunderlige følelser, og hun faller for Lolas selvsikre flørt. Sammen oppdager de at intens forelskelse er umulig å undertrykke.

De begir seg inn i en forbudt verden, og det betyr i ytterste konsekvens at de vil bli  utstøtt.

 

Beach Rats

Det er ikke alltid lett å vite hvem man er og hva man vil, noe som er litt av tematikken i Beach Rats. 

Frankie er en trøstesløs tenåring som bor i utkanten av Brooklyn. Mens faren hans ligger på dødsleiet, maser moren om at han må skaffe seg en kjæreste. Frankie flykter fra den grå hverdagen sin ved å henge ut med de småkriminelle kompisene sine, i tillegg til å flørte med eldre menn på nettet.

 

Se alle filmene under her. Happy Pride!