Article image

Happy Pride!

Sjekk ut disse flotte filmene i regnbuens farger.

 

Portrett av en kvinne i flammer (2019)

Slående vakker film om forbudt kjærlighet.

Kunstneren Marianne ankommer en isolert øy i Bretagne på slutten av 1700-tallet. Hun har i oppdrag å male et portrett av den vordende bruden, Héloïse.

Flere har forsøkt å male Héloïse før, men som eneste mulige protest mot et arrangert ekteskap, nekter hun å la seg avbilde. Marianne utgir seg for å være en tjenestepike, som tar med Héloïse på daglige gåturer, hvor hun i det stille kan observere henne. Med hukommelsen som eneste verktøy blir portrettet ferdig, men gjengir det hvem Héloïse egentlig er?

 

Dating Amber (2020)

Et kjærlighetsbrev til alle barna som vokste opp i en liten by og som trengte å flykte for å være seg selv.

Et gripende, ærlig og morsomt innblikk i opp- og nedturene i tenåringslivet. Det er midten av 90-tallet i Irland, og Eddie og Amber har ikke hoppet ut ennå. De bestemmer seg derfor for å etablere et forhold for å stoppe ryktene. Deres "forhold" begynner å falle fra hverandre, noe som tvinger Eddie dypere inn i fornektelse, mens Amber innser at hun må gripe inn.

 

Blå er den varmeste fargen (2013)

En moderne klassiker!

Den unge jenta Adèle er i et forhold med en gutt. Når hun møter Emma, en langt mer erfaren jente med blått hår, endres livet hennes for alltid. Møtet med Emma markerer Adèles seksuelle oppvåkning og forelskelsen utvikler seg til et dypt og altoppslukende forhold.

Årets Cannes-jury med Steven Spielberg i spissen lot seg imponere  av hovedrolleinnehaverne Léa Seydoux og Adèle Exarchopoulos i den grad  at de valgte å dele Gullpalmen mellom regissør og skuespillerne.  Det er første gang dette har skjedd i Cannes.

 

Pride (2014)

Britisk lykkepille av fineste kvalitet med flere kjente skuespillere.

1984, den britiske gruvestreiken har dratt ut tiden. For arbeiderne i byen Dulais i Wales begynner den økonomiske situasjonen å bli desperat. Men løsningen kommer fra uventet hold. En gjeng Londonbaserte gay-aktivister bestemmer seg for å hjelpe til og årets mest sjarmerende kulturrock er et faktum.

 

From Afar (2015)

Sårt og fint drama om overraskende relasjoner.

Armando, en ensom eldre mann, søker unge menn i Caracas og betaler dem for deres selskap. En dag møter han Elder, en 17 år gammel gutt som er leder av en kriminell gjeng, og dette møtet skal forandre livene deres for alltid.

From Afar har blant annet vunnet Gull-løven ved filmfestivalen i Venezia i 2015.

 

Three Generations (2016)

Rørende familiedrama om kjønnsskifte. 

Three Generations forteller den gripende historien om tre generasjoner av en familie som bor under samme tak i New York mens de må håndtere en livsforvandlende forvandling som berører dem alle.

Ray (Elle Fanning) er en tenåring som vet at han er gutt, selv om han ble født i en kvinnelig kropp. Ray har allerede levd som gutt i flere år, men er nå klar til å begynne med hormonbehandling. Den enslige moren hans, Maggie (Naomi Watts), må oppspore Rays biologiske far (Tate Donovan) for å få hans juridiske samtykke i Rays kjønnsskifte. Dolly (Susan Sarandon), Rays lesbiske bestemor, sliter med å akseptere at hun nå er bestemor til en gutt.

Alle må konfrontere sin egen identitet; de må lære å godta forandring og finne styrke sammen som familie for å kunne finne aksept og forståelse.

 

120 slag i minuttet (2017)

Rørende fransk drama om AIDS-aktivister.

Politikk og pasjon i Paris. Det er tidlig 90-tall og AIDS har tatt mange liv.

De fryktløse og frittalende aktivistene i Act Up står midt i en politisk kamp for liv og død, bokstavlig talt: Kaotiske møter, opphetede debatter, spektakulære aksjoner og midt i dette en vakker kjærlighetshistorie mellom Nathan og Sean. To helt forskjellige gutter som finner sammen i kampen for en felles sak.

 

Gender Me (2008)

Mansour er en homofil iransk flyktning og apoteker; han har bodd i Oslo i 18 år. Nå vil han reise tilbake til Istanbul, hvor han bodde i to år før han fikk asyl i Norge.

Gender Me er en road-movie om Mansours reise inn i islams verden. Det er en personlig reise i en verden full av tabuer og motstridende bilder. Han utforsker spørsmålet rundt tro og kjønn innen islam og forsøker å finne den uvanlige historien til homofile muslimer. 

 

Carmen & Lola (2018)

Spansk film som illustrerer hvor viktig pride er. 

17-årige Carmen er allerede forlovet. Det forventes at hun snart gifter seg, får mange barn og lever slik gode sigøynerkvinner alltid gjort gjennom tidene i Madrids forsteder. Hun er vant til å være overvåket og beskyttet, hun får ikke bruke mobil eller røyke, og får gå ut bare i følge med et familiemedlem.

Men så møter Carmen den 16 år gamle Lola, og det forandrer alt. Homofobien hun har vokst opp med blir torpedert av forvirrende og vidunderlige følelser, og hun faller for Lolas selvsikre flørt. Sammen oppdager de at intens forelskelse er umulig å undertrykke.

De begir seg inn i en forbudt verden, og det betyr i ytterste konsekvens at de vil bli  utstøtt.

 

Ideal Home (2016)

En hjertevarm komedie om den moderne familien, kjærlighet og matlaging.

Det festlige homseparet Paul (Paul Rudd) og kjendiskokken Erasmus (Steve Coogan) krangler stadig vekk, men det vellykkede tv-programmet deres om matlaging hindrer dem i å slå opp. Sammen lever de et ekstravagant og utsvevende liv, men tilværelsen blir snudd på hodet da Erasmus en dag blir konfrontert av barnebarnet han ikke visste han hadde. 

 

Mapplethorpe: Look at the Pictures (2016)

Robert Mapplethorpe var en av 1900-tallets mest kontroversielle og provokative fotografer. Til tross for - eller kanskje takket være - sin katolske oppvekst ble hans karriere definert av kunst som gjorde hans konservative omverden mildt sagt forbannet, samtidig som kunstviterne stilte seg i kø for å la seg fascineres, imponeres og sjokkeres av hans verk.

Et ikon i så vel det homofile miljøet som i kunstsammenheng, som her har fått sitt liv slående vakkert portrettert i en film fylt til randen av stoff, hipsterdekadanse og naturligvis fantastiske fotografier.

 

Beach Rats (2017)

Det er ikke alltid lett å vite hvem man er og hva man vil, noe som er litt av tematikken i Beach Rats. 

Frankie er en trøstesløs tenåring som bor i utkanten av Brooklyn. Mens faren hans ligger på dødsleiet, maser moren om at han må skaffe seg en kjæreste. Frankie flykter fra den grå hverdagen sin ved å henge ut med de småkriminelle kompisene sine, i tillegg til å flørte med eldre menn på nettet.

 

Se flere skeive filmer her! 
 

Happy Pride! 

 

Published: 25/06/2020   Last updated: 03/07/2023