Article image

De mest sette filmene på Filmoteket i 2023

Dette var de mest populære filmene på Filmoteket i 2023.

 

1. Everything Everywhere All at Once

En utslitt kinesisk-amerikansk kvinne blir virvlet inn i et vanvittig eventyr da hun er den eneste som kan redde verden ved å utforske andre verdener og gå gjennom alle livene hun kunne ha levd.

Vant hele syv Oscar-priser i 2023, blant annet for årets beste film. 

  • IMDb-score: 7,8

 

2. Drive My Car

Regissør og skuespiller Yusuke Kafuku er i dyp sorg, men tar likevel på seg et teateroppdrag i Hiroshima. Her blir han konfrontert med sine indre demoner, og en uventet relasjon oppstår med den nye sjåføren på deres lange kjøreturer i en knallrød Saab 900.

Drive My Car er en vakker og stemningsfull fortelling om selve livet. Den kritikerroste filmen vant Oscar for beste internasjonale film, og var blant favorittene til årets Gullpalme i Cannes. Der vant den både prisen for beste manus og kritikerprisen.

Filmen er basert på en novelle fra boka Menn uten kvinner av Haruki Murakami.

  • IMDb-score: 7,5

 

3. Good Luck to You, Leo Grande

Nancy har nylig blitt enke. Ektemannen Robert var både snill og omsorgsfull, men på soverommet var det aldri hun som ble tilfredsstilt. Nå har hun en plan. På et anonymt hotellrom utenfor byen hilser Nancy nervøst på eskorten Leo. Han ser like bra ut som bildene på nettet lovet, men det Nancy ikke kunne forutse er at samtalene de har er vel så stimulerende som den kroppslige nærkontakten.

Leo har et syn på alt, og selv om han kanskje ikke alltid forteller sannheten, finner Nancy ut at hun liker ham. Og han liker henne. Med økende seksuell selvtillit begynner Nancy å slappe av. I løpet av tre stevnemøter endres dynamikken og maskene de begge bærer begynner sakte å forsvinne.

  • IMDb-score: 7,2

 

4. Døden på Oslo S

Ungdomsfilm basert på Ingvar Ambjørnsens roman med samme navn i den populære serien om radarparet Pelle og Proffen.

Sammen med Pelle og Proffen får vi et blikk inn i tilværelsen til ungdom som lever livene sine på gata og i kondemnerte gårder med stoffmisbruk og prostitusjon. Filla og Stein vanker i miljøet, men bor på et guttehjem der forstanderen har skumle opplegg på gang. Pelle treffer Lena og forelsker seg. Men Lena har et problem, et stort problem, og en dag forsvinner hun. Sammen står Pelle og Proffen foran nye mysterier. Og med god støtte i Pelles foreldre greier de også å hjelpe Lena.

  • IMDb-score: 6,1

 

5. Close

Prisvinner fra Cannes som treffer rett i hjertet! 
 
Léo og Remi er bestevenner, men når de starter på ungdomsskolen sklir de fort fra hverandre. Léo er mer opptatt av å passe inn og få nye venner, mens Remi ønsker å beholde det som var og sliter med å tilpasse seg den nye hverdagen. 
 
Close 
er en sår og vakker oppvekstskildring om identitet og brytningstid fra belgiske Lukas Dhont (Girl). Filmen skildrer hvor sårbart overgangen fra barn til ungdom kan være. Det er en uforglemmelig film om vennskap og kjærlighet, men også sorg og savn.

  • IMDb-score: 7,8

 

6. Sovekupé nr 6

En ung, finsk kvinne vil vekk fra en kjærlighetsaffære i Moskva og bestemmer seg for å ta toget til Murmansk. Hun blir nødt til å dele sovekupé med en russisk gruvearbeider. Dette uventede møtet får to svært ulike mennesker til å se på seg selv og hverandre med ny øyne i løpet av reisen.

Sovekupé nr 6 tar deg med på en uforglemmelig togreise gjennom arktiske, russiske landskap. Filmen vant Grand Prix ved Cannes filmfestival og var Finlands Oscar-kandidat i kategorien Beste internasjonale film. 

  • IMDb-score: 7,2

 

7. Ellos eatnu - La elva leve

Ester flytter til Alta høsten 1979 og begynner i sin første jobb som lærervikar. For å passe inn i kollegiet holder hun sin samiske bakgrunn skjult.Esters fetter er sameaktivist og deltar i demonstrasjonene mot det planlagte vannkraftverket i Altaelva. Når Ester blir med ham til protestleiren starter hennes oppvåkning – og reisen ut av skammen. Hun kaster seg inn i en konfliktfylt kamp for bevaring av elva og for retten til å være seg selv.

Ellos eatnu - La elva leve er et drama med dype konflikter, om et ungt menneskes mot i kampen for samiske rettigheter i en av de viktigste begivenhetene i samisk og norsk historie.

  • IMDb-score: 7,7

 

8. Gritt

Gritt, som en gang het Gry-Jeanette, dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte. Når Gritt får et knusende avslag og samtidig mister leiligheten hun har lånt, blir livssituasjonen desperat. En mulighet til å assistere ved et teater oppstår, og Gritt griper sjansen. Hun snik-flytter inn bak scenen, og mens teatergruppa er på turné begynner Gritt på sin egen forestilling med mål om å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt.

"Et mesterverk og en av de beste norske filmene som er laget... Gritt er en intens, åndeløst oppfinnsom og ikke minst hysterisk morsom film" - Montages

 

9. Ferskenlunden i Catalonia

Livet til en familie av ferskenbønder i en liten landsby i Catalonia endres når eieren av den store eiendommen deres dør og hans livstidsarving bestemmer seg for å selge landet, noe som plutselig truer deres levebrød.

Så lenge de kan huske har familien Solé brukt hver sommer på å plukke fersken i frukthagen sin i Alcarràs, en liten landsby i Catalonia. Men årets avling kan godt være deres siste, da de står overfor utkastelse. De nye planene for landet, som inkluderer å kutte ferskentrærne og installere solcellepaneler, forårsaker rift i denne store, sammensveisede familien. For første gang går de en usikker fremtid i møte og risikerer å miste mer enn frukthagen sin.

  • IMDb-score: 7,0

 

10. Tatt av tiden

Eric Gravels spennende hverdagsdrama er en nervepirrende og intens filmopplevelse med formidable Laure Calamy i hovedrollen. Calamy vant prisen for beste hovedrolle og Eric Gravel prisen for beste regi på filmfestivalen i Venezia i høst.

Hvordan få tiden til å strekke til som alenemor med en krevende jobb og to skolebarn? Den lille familien bor utenfor Paris, men Julie jobber på et luksus-hotell i sentrum. Det er transportstreik og all offentlig kommunikasjon har brutt sammen.

Dette kunne fort blitt grå sosialrealisme, men Eric Gravel har laget en thriller av en film der publikum sitter med hjertet i halsen og heier på Julie som om hun er en actionhelt som skal redde verden fra å gå under.

  • IMDb-score: 7,4

 

11. De uskyldige

Det er sommer og lange lyse dager. Men ikke alle drar på ferie. Fire barn blir kjent og sammen utforsker de blokkene der de bor og skogen rundt. Skjult fra foreldrenes blikk utvikler barnas uskyldige lek seg til noe mer. Uhyggelige ting begynner å skje.

De uskyldige er en intens psykologisk thriller skrevet og regissert av Eskil Vogt. I hovedrollene gjør fire barn helt enestående skuespillerprestasjoner man ikke har sett maken til i norsk film tidligere.

  • IMDb-score: 7,0

 

12. To Leslie

Leslie er en alenemor som endelig får en sjanse til et bedre liv da hun blir lottomillionær - pengene blir raskt kastet bort på avhengigheten hennes, og når hun når bunnen, er hun lavere enn noensinne. Når hun møter motelleieren Sweeney får hun en siste sjanse, spørsmålet er om hun kan ta den.

To Leslie er et emosjonelt drama basert på virkelige hendelser, med Andrea Riseborough (Birdman, Oblivion) i hovedrollen.  

Andrea Riseborough er nominert til Oscar for sin rolle i To Leslie.

  • IMDb-score: 7,1

 

13. Parasitt

Vinner av 4 Oscars- blant annet for beste film!

Parasitt møter vi en familie på fire som bor i en nedslitt kjellerleilighet i byen. Utsikten er en glipe på gateplan mot et smug der bedrukne karer har for vane å late vannet. Med varierende hell tyvlåner de internett fra etasjen over, og for å få mat på bordet pakker de pizzaesker for en restaurantkjede i nærheten. På tross av samholdet og kjærligheten til hverandre, er det ikke stort til liv. Etter et besøk fra en venn av familiens sønn, åpenbarer det seg med ett en gyllen mulighet, en vei ut av elendigheten. Familien griper sjansen med begge hender.

 

14. Frances Ha

Frances Ha er fortellingen om 27 år gamle Frances som bor i New York, selv om hun egentlig ikke har noen leilighet. Hun har praksisplass hos et dansekompani, men er egentlig ikke så flink til å danse. Og hun er bestevenn med Sophie, selv om de egentlig ikke er på talefot lenger. Frances kaster seg ut i livet, på jakt etter å realisere drømmene sine, men blir stadig konfrontert med virkeligheten. Filmen er både morsom og rørende. En herlig muntermelankolsk komedie om vennskap og en nydelig hyllest til New York i svart og hvitt.

 

15. Utvandrerne

Utvandrerne er fortellingen om motet til å begi seg ut i det ukjente. Hjemme på gården i Småland ser Kristina og Karl Oskar hvordan livet blekner. Fra vest, over det store havet, høres historier om en ny verden. Om en sjanse til å begynne på nytt. Om muligheten for et bedre liv. Kristina og Karl Oscar forlater Sverige og drar på en reise uten returmulighet.

  • IMDb-score: 6,6

 

16. Pans labyrint

Med Pans labyrint tok Guillermo del Toro steget opp i filmskapernes øverste divisjon. På en og samme tid er den en helstøpt skrekkfilm, en uendelig oppfinnsom fantasy-fortelling, og en knallsterk politisk fabel. Suggererende lyd og bilder, og fantastisk kostymedesign, gjør dette til en filmopplevelse for alle sanser.

  • IMDb-score: 8,2

 

17. Triangle of Sadness

Med Triangle of Sadness kaster Ruben Östlund sitt nådesløse satiriske blikk på motebransjen og de superrike. Modellparet Carl & Yaya og noen milliardærer ferierer på en luksusyacht da de kommer ut for en storm. Båten synker, og de strander på en øde øy. I kampen om overlevelse blir hierarkiet snudd på hodet, og plutselig står alle i en nærmest postapokalyptisk situasjon, hvor all sivilisasjon er borte.

 

18. Jean de Florette - Kilden i Provence

Marcel Pagnol er en av Frankrikes mest populære forfattere. Jean de Florette er hans største verk og utspiller seg i 20-talllets Provence og stedets henførende landskap.

Hit kommer Jean de Florette fra byen for å skape et nytt Eden med sin kone og lille datter. Men byens herre, Papet, planlegger å stjele eiendommen fra ham. I hemmelighet tapper han fra kilden som går til Jeans gård, og som dermed tvinges til å gå flere kilometer for å hente vann. Samtidig som avlingene forvitrer i varmen, drives Jean stadig nærmere mot vanviddets og ødeleggelsens stup.

Dette er fortellingen om det lille mennesket mot det store, om godt mot ondt, om liv mot død - i en historie så mektig, vakker og gripende at den ikke etterlater noen uberørt.

  • IMDb-score: 8,1

 

19. Ninjababy

Ninjababy er en komedie om 23 år gamle Rakel, som først når hun er seks måneder på vei oppdager at hun ble gravid etter en lite romantisk one-night-stand. Rakel har aldri ønsket å bli mor, og reagerer med fornektelse, sinne og frustrasjon. Hun føler barnet i magen har lurt henne: «Den er en fucking jævla sneaky ninjababy, som bare tror den kan gjemme seg der inne og kose seg, og så snike seg ut ni måneder senere.»

Når Ninjababy snart kryper ut fra Rakels tegnebøker og frem fra tankene hennes, tar det ikke lang tid før han forstår at han må kjempe for sin egen framtid. Rakel på sin side må navigere mellom det hun mener er det beste for seg selv og det beste for barnet sitt – eller er det kanskje det samme?

  • IMDb-score: 7,2

 

20. Lamb

María og Ingvar lever et rolig liv som sauebønder på en vakker og tilbaketrukket gård på Island. Når de oppdager en mystisk nyfødt på deres eiendom bestemmer de seg for å ta vare på og oppdra den som sitt eget barn. 

 

Publisert: 04.01.2024   Sist oppdatert: 04.01.2024