Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 44

En film du bør ha sett minst en gang i løpet av livet.

Filmen vi trekker frem som ukas fredagsfilm er en gammel klassiker som er manges favorittfilm. Har du enda ikke sett denne er det absolutt på tide!

 

Ukas fredagsfilm: Cinema Paradiso

Ukas fredagsfilm er en sjarmerende film full av varme. Handlingen foregår primært på en liten kino på Sicilia,  rundt midten av 1900-tallet. Forvent deg en rørende historie iblandet italiensk nostalgi om kinoens plass i samfunnet- akkompagnert av fantastisk filmmusikk fra legenden Ennio Morricone.
 

Handling:

Den fremgangsrike regissøren Salvatore «Totò» Di Vita får høre at hans barndomsvenn Alfredo er død, og minnene strømmer på. Salvatore ser for seg kinoen Paradiso hvor maskinisten Alfredo hersket i ensom majestet. Da Alfredo ble blind i en brann, overtok Salvatore oppgavene hans og et dypt vennskap oppsto mellom dem. Men Paradiso ble nedlagt og Salvatore forlot hjembyen med løfte om aldri å komme tilbake. Tross løftet vender Toto tilbake for å delta i Alfredos begravelse.

 

Mottakelse

Cinema Paradiso gikk sin seiersgang verden over i 1989, og ble i tillegg til Oscar for beste utenlandske film tildelt juryens spesialpris i Cannes og " Gledessprederen" under filmfestivalen i Haugesund. 

Filmen har hele 8,5 stjerner i score på IMDb, og er rangert som nummer 51 på deres liste over tidenes beste filmer. 

Rotten Tomatoes har den 90 % Tomatometer score og 97 % Audience score. 

 

Du ser den her! 

 

Published: 02/11/2021   Last updated: 02/11/2021