Article image

Ukas filmer // Uke 32

Sommeren er på hell og vi har endelig publisert enda flere filmer på Filmoteket. Her er et utvalg av filmer vi syns du bør se.

 

Seeking a Friend for the End of the World

Apokalyptisk komedie med Steve Carell og Keira Knightley i hovedrollene. 

Asteroiden "Mathilda" er på kollisjonskurs med jorden og er varslet å treffe innen de neste 3 ukene. Forsikringsagenten Dodge Peterson hadde en kone som flyktet i panikk, så for å korte ned ventetiden bestemmer han seg for å sette seg i bilen for å treffe igjen sin ungdomsforelskelse fra skoledagene. Med seg i bilen har han fått følge av naboen Penny, som ufrivillig setter en stopper for planene hans.

Armageddon, dommedag eller apokalypse? Uansett hva man velger å kalle det, viser denne filmen en morsom og underholdende vinkling på hvordan alt ender.

 

Burning

Japansk drama som har vunnet en rekke priser.

Den introverte bondegutten Jongsu ønsker å bli forfatter, men er uten jobb. Helt tilfeldig møter han Haemi, en søt og energisk jente fra samme landsby. Jongsu blir raskt betatt og da Haemi reiser til Afrika tar Jongsu på seg oppgaven å passe på katten hennes. Hjemkomsten hennes er imidlertid ikke like gledelig som Jongsu forventet. Haemi har fått seg en ny venn – den rike og karismatiske Ben. Et trekantdrama oppstår, som balanserer mellom forelskelse, begjær og farlig besettelse.

 

Kvinne på krigsstien

Vant hele ti priser på Edda-utdelingen, Islands “Oscar”.

Til vanlig er hun en ydmyk kordirigent, men bak fasaden lever hun et dobbeltliv som brennende engasjert, buespennende miljøaktivist. Egenhendig iverksetter hun spektakulære aksjoner for å få bukt med monstermastene en gang for alle – Halla er beredt på å risikere alt for å beskytte de islandske viddene.

 

Frances Ha

Morsom og annerledes komedie med blant annet Adam Driver på rollelisten.

Frances Ha er fortellingen om 27 år gamle Frances som bor i New York, selv om hun egentlig ikke har noen leilighet. Hun har praksisplass hos et dansekompani, men er egentlig ikke så flink til å danse. Og hun er bestevenn med Sophie, selv om de egentlig ikke er på talefot lenger. Frances kaster seg ut i livet, på jakt etter å realisere drømmene sine, men blir stadig konfrontert med virkeligheten. Filmen er både morsom og rørende. En herlig muntermelankolsk komedie om vennskap og en nydelig hyllest til New York i svart og hvitt.

 

Shame

Kritikerrost drama med Michael Fassbender i hovedrollen som sexavhengige Brandon.

Brandon klarer ikke nære forhold. Han har ingen venner eller familie. I tillegg har han et umettelig behov for sex. Et evig jag etter seksuell beruselse og tilfredsstillelse. Noe som kanskje ikke er et problem for en moderne mann i New York, der tilgangen til uforpliktende sex er enorm.

Inn i Brandons liv stormer søsteren Sissy (Carey Mulligan). Hun har er sterkt behov for omsorg og omtanke. Kan hun finne det hos Brandon? De er jo familie, og familie skal ta vare på hverandre. Michael Fassbender er strålende i rollen som den sexavhengige Brandon og vant prisen for beste skuespiller i Venezia. Han er en het kandidat for en Oscar. Også Carey Mulligan skinner i rollen som søsteren Sissy.


Rust og bein

Golden Globe-nominert fransk drama om om romantikk og spekkhoggere (!)

Ali er en muskuløs, rotløs og retningsløs alenefar til sønnen Sam, som er seks år og mest til bry. Sammen haiker de tvers gjennom Frankrike til Alis søster som bor ved Rivieraen. Hun tar dem vel i mot og hjelper Ali med å få en jobb. Han møter Stéphanie, som er hans rake motsetning. Den vakre kvinnen trener spekkhoggere og opptrer i show med nær kontakt med de store dyrene. En dag går det galt. Fryktelig galt. Da ringer hun Ali.

 

Om kropp og sjel

Oscar-nominert drama fra Ungarn. 

Et møte på et slaktehus i Budapest er starten på en intens kjærlighetshistorie. Maria og Endre, to stille og sjenerte mennesker, finner ved en tilfeldighet ut at de har nøyaktig samme drøm hver natt. De er forundret, vantro og litt redde. For et merkelig sammentreff! På klumsete vis forsøker de å gjenskape drømmen i fullt dagslys. Det blir både triste, morsomme, rørende og mislykkede forsøk. Kan de overvinne sine indre barrierer og finne hverandre?

 
Fortiden

Fransk drama nominert til Golden Globe. 

I Fortiden er handlingen lagt til Paris, og nok en gang er det et samlivsbrudd som er rammen for historien. Ahmad kommer tilbake til Paris fra Teheran for å sluttføre skilsmissen med Marie. De har vært separert i fire år og Marie har innledet et forhold til Samir, noe Maries tenåringsdatter Lucie liker svært dårlig. Ahmed erfarer fort at det er ondt blod mellom familiemedlemmene og prøver å nøste opp trådene bak konflikten. Gradvis blir hemmelighetene avslørt.

 

Se alle nye filmer her! 

 

Publisert: 05.08.2020   Sist oppdatert: 05.08.2020