Article image

Filmtips: Ut på tur!

Reiselysten? Her er 11 filmer som alle foregår på tur!


Old Joy

To gamle venner gjenforenes for å dra på campingtur i Oregons frodige fjell. Siden ungdommen har deres liv tatt radikalt ulike retninger, og da de når den varme kilden de satte som destinasjon, konfronteres de av sine vidt forskjellige livsvalg.

Old Joy er Kelly Reichardts prisbelønte drama om vennskap og å gjenfinne det som har gått tapt.

 • IMDb-score: 6,8

   

Edie

Den 83 år gamle Edie mener at det ikke finnes noe som heter «for sent». Derfor nekter hun å la seg sende på pleiehjem og legger sitt gamle liv bak seg, pakker sekken og begir seg ut på det ultimate eventyr: å bestige det voldsomme fjellet Mount Suilven i Skottland.

Edie er en herlig og livsbejaende film om å stoppe opp og nyte og utnytte den begrensede tiden vi har i live. Fantastiske bilder, sterke rollefigurer og en hjertevarm historie danner rammene for en fjellvandring som ikke bare er en del av filmen, men som faktisk gjorde hovedrolleinnehaver Sheila Hancock til den eldste personen som har besteget Mount Suilven – i virkeligheten!

 • IMDb-score: 6,6

 

The Peanut Butter Falcon

Komediedramaet The Peanut Butter Falcon er historien om 22-årige Zak, som har downs syndrom, men som samtidig drømmer om å bli en profesjonell wrestler. Og er villig til å følge drømmen uansett odds.

Da ingen har tro på ham velger Zak å rømme hjemmefra for å forfølge drømmen sin. Ved en tilfeldighet treffer han Tyler (Shia LaBeouf), en småkriminell, bitter og sint fyr på flukt fra politiet. Tyler blir Zaks usannsynlige trener og allierte – og den eneste som ser Zak for mer enn handikappet sitt. Sammen prøver de å oppfylle Zaks drømmer.

 • IMDb-score: 7,6

   

Vagabond

En mer dyster reisefortelling.

Det er iskald vinter i Sør-Frankrike, og en forfrossen kvinnekropp blir funnet i et dike. Dette er historien om hennes ulykksalige vei dit.

Vagabond er Agnès Vardas unike drama som skildrer en ung vagabonds liv uten fast bolig. Den ble belønnet med både Gullpalmen og kritikerprisen ved Filmfestivalen i Venezia.

 • IMDb-score: 7,7

   

End of Sentence

Etter å ha blitt enkemann, legger Frank Fogle (John Hawkes) motvillig ut på en reise for å hedre sin avdøde kones siste ønske om å få asken sin spredt over en avsidesliggende innsjø i hjemlandet Irland. Han har også lovet å ta med sin fremmedgjorte sønn (Logan Lerman) på turen. Med en urovekkende, irsk minnestund, en gammel flamme som dukker opp, en vakker haiker og en masse uoppgjorte problemer, blir reisen mer utfordrende enn faren og sønnen hadde regnet med.

 • IMDb-score: 6,7

   

Mot naturen

Hvilke tanker deler du ikke med noen?

Mot naturen er vi med inn i hodet til Martin. Han er på en helgetur i fjellet, og vi får høre alt han tenker på. Hans betraktninger om seg selv og andre er totalt usensurerte og spenner fra det banale til det eksistensielle. Fra hvordan man formulerer en sms til kollegaer for å unnslippe lønningspilsen – til tanker om å forlate familien og starte et helt nytt liv. Og om alt vil ordne seg hvis man barberer underlivet og får schwung på sexlivet igjen.

Martin bestemmer seg for at noe må skje, og i løpet av de to dagene tar han valg som gjør at livet hans aldri kan bli det samme. Mens han baler seg gjennom det vakre og brutale landskapet får vi tilgang til hans innerste følelser og hemmelige fantasier, tanker han ikke ville funnet på å dele med noen.

Mot naturen er en ærlig, morsom og dypt gjenkjennelig film om det å være menneske.

 • IMDb-score: 6,9

 

Please Stand By

Wendy er en ung, bestemt og målrettet kvinne. Hun er også en skikkelig Star Trek-nerd.

På grunn av hennes autisme bor hun i et omsorgsbolig, men må en dag rømme for å få levert sitt 500-siders Star Trek-manuskript til en skrivekonkurranse i Hollywood.

Turen blir et usedvanlig eventyr i Please Stand By, fra de Oscar-nominerte filmskaperne av Up in the Air og Juno.

 • IMDb-score: 6,7

 

Wanda

Wanda føler seg forbigått. Livet som hjemmeværende flerbarnsmor ble ikke slik hun hadde tenkt. Hun lengter etter noe mer, og kanskje fremfor alt noe eget. Wanda forlater alt for å kunne leve et fritt liv, men det er ikke lett å skape noe ut av ingenting.

Wanda er Barbara Lodens indieklassiker som dekonstruerer den amerikanske drømmen i en roadmovie som var forut for sin tid og har blitt hyllet verden over og inspirert filmskapere gjennom et halvt århundre.

 • IMDb-score: 7,1

 

The Mercy

The Mercy er en eventyrlig sann historie om Donald Crowhurst (Colin Firth), en amatør sjømann som konkurrerte i 1968 Sunday Times Golden Globe Race i håp om å bli den første personen i historien til å seile jorden rundt, på egenhånd, uten å stoppe.

Med en uferdig båt og hans forretninger og hus som står på spill, forlater Donald både sin kone Clare (Rachel Weisz) og deres barn, for å starte et eventyr med båten Teignmouth Electron.

 • IMDb-score: 6,0

 

Enveisbillett til Antibes

Enkemannen George (Sven-Bertil Taube) har fått nok av hushjelpen sin Maria (Rebecca Ferguson) som stjeler tingene hans og av at hans voksne barn (Dan Ekborg og Malin Morgan) prøver å selge huset hans for mest mulig profitt.

Han bestemmer seg derfor for å overraske dem alle med et mottrekk som gjør at alle får noe å tenke på. George pakker kofferten og legger ut på en svimlende reise. Han reiser tilbake gjennom sin fortid mot målene han en gang drømte om.

 • IMDb-score: 6,1

 

The Sweet Escape

Michel har alltid elsket fly og drømt om å bli pilot. En dag får han se et bilde som forandrer alt for ham: av kajakker. De ser ut som fly uten vinger. På impuls bestiller Michel alt han trenger til en ekspedisjon.

En sjarmerende historie om en mann som prøver å finne seg selv og alt annet han møter på veien, inkludert kjærligheten på de mest uventede steder.

 • IMDb-score: 6,4

 

God film! 

 

Published: 02/09/2022   Last updated: 02/09/2022