Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 46

Brutalt og nært innblikk fra arbeidsleirene i VM-landet Qatar.

Til helga starter fotball-VM i Qatar, som muligens har blitt det mest omstridte verdensmesterskapet i historien. 

At Qatar ble tildelt VM har blitt kraftig kritisert, blant annet på grunn av korrupsjon, brudd på menneskerettigheter, lover om homofili og ikke minst deres behandling av fremmedarbeidere, som mange vil kalle for moderne slaveri. Sistnevnte er temaet i filmen vi har valgt ut som ukas fredagsfilm. 
 

Ukas fredagsfilm: The Workers Cup

The Workers Cup gir et nært, personlig innblikk i Qatars arbeidsleirer, hvor VM blir bygd på ryggene til mer enn en million tilreisende arbeidere.

Filmen følger en liten gruppe arbeidere. Om dagen svetter de for å bygge VM; om kvelden konkurrerer de i en «velferds»-fotballturnering, som Qatar har ordnet som "brød og sirkus" til arbeiderne. 

Vi følger et lag med menn fra Nepal, India, Ghana og Kenya. Det eneste de har til felles, er kjærligheten til fotball. Hver kamp gir dem en forbigående fristund fra hjemlengselen og isolasjonen som de kjemper med, som den laveste klassen i verdens rikeste land. Selv som brikker i VMs markedsføringsspill kan de fortape seg i fotballens renhet.

Dette er en av ganske få dokumentarer hvor man får komme såpass tett på migrantarbeiderne i Qatar. Anbefales på det sterkeste som en oppladning til VM. 

  • IMDb-score: 6,9 


Du ser den her! 
 

Published: 15/11/2022   Last updated: 15/11/2022