Screen
Poster

Den Sorte Jord

141 minutter 2019 6,9

Prisvinnende film om 2. verdenskrig med James Norton (Krig og Fred) i hovedrollen. Basert på en sann historie.

Agnieszka Hollands biografiske storverk synliggjør den ukjente walesiske journalisten Gareth Jones’ (1905-1935) og hans farefulle undersøkelser av den sovjetiske sultkatastrofen Holodomor i årene 1932-33.

Den Sorte Jord handler om journalisten Gareth Jones, hvis oppdrag var å rapportere til vestlige medier om Stalins modernisering av Sovjet. Under sitt opphold i Sovjet, avdekker Jones Holodomor, ”utryddelse ved sult”, som drepte flere millioner mennesker i Sovjet-Ukraina gjennom blant annet gjennom feilslått jordbrukspolitikk og salg av landbruksråvarer for å finansiere industrialiseringen. I hemmelighet reiser Jones rundt i Ukraina, og rapporterer om hungersnøden. Katastrofen ble dog avfeid fra politisk hold både i vesten og i Kreml, da det politiske ønsket var å bevare et godt forhold til Sovjet som motvekt til Hitler-Tyskland. George Orwells roman Animal Farm sies blant annet å være basert på Jones’ rapporter.

Filmen hadde premiere under Filmfestivalen i Berlin. Den har mottatt god kritikk, blant annet for Hollands fortellerstil og tidskoloritt, i tillegg til bruken av sovjetisk propaganda som en del av den visuelle fremstillingen som understreker samtidens uro og skepsis.

Filmen er ikke tilgjenglig for avspilling utenfor Norge
Originaltittel: Mr. Jones
Kategori: Spillefilm
Sjanger: Biografi, drama, historie, thriller
Skuespillere: James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard
Regi: Agnieszka Holland
Produsent: Andrea Chalupa, Stanislaw Dziedzic, Klaudia Smieja
Manus: Andrea Chalupa
Land: Polen, Storbritannia, Ukraina
Språk: Engelsk, Ukrainsk